gaiaC

 

Årets första månadsmöte gick av stapeln den 28 januari och vi träffades via Zoom på coronasäkert avstånd. Det blev en fortsättning på temat avancerade astrobilder och vi fick höra om hur CCD-kameran använts historiskt och om hur den numera användes av avancerade amatörer. 

Vi hade bjudit in prof Lennart Lindegren, nyckelperson bakom det unika Gaiasatellit-projektet, och i ett kortföredrag gav han det senaste från datasläppet (EDR3) och om de nya upptäckter som är på gång. Hela dagordningen såg ut så här.

 

Ca 40 personer hade hittat fram till vår zoom-länk och som vanligt fungerade det tekniska alldeles utmärkt. Vi inledde med föreningsnytt där Peter Hemborg berättade om den stora uppslutningen han haft på sin senaste virtuella måndagsvisning för barn. Filip Jönsson rapporterade att vägastronomigruppen äntligen fått ett tillfälle att ta sig ut till en mörk plats för att njuta av en och ta astrofoton.

Lars Sjöström och Tomas Diez gav oss senaste rymdnytt. Space-X StarShip 8 stod på startplattan och vi fick se Virgin Galactic skicka iväg satelliter via ett jet plan.   

Ulf R Johansson berättade om de senaste planerna för gamla observatoriet i Lund. Enligt kommunen är det ”pedagogisk upplevelsemiljö och café” som gäller men nya utredningar är på gång...

Ordförande Peter Linde avslutade mötets första del med en liten historisk exposé över CCD-kamerans intåg både inom fackastronomin och ute på Tycho Brahe-observatoriet. Hans föredragsbilder finns här.

 

 

Efter en kortare paus var det dags för Hans Hilderfors att visa hur han åstadkommer sina fantastiska astrobilder från sin utgångspunkt inne i Malmö. Hans koncentrerade sig på att mycket pedagogiskt berätta om hur man gör sk stackning, d v s hur man på bästa sätt skapar en slutbild baserad på ett antal kortare exponeringar.

Kvällens huvudpunkt var vår inbjudne gäst professor Lennart Lindegren. Lennart är alltså en nyckelperson bakom de båda ytterst framgångsrika positionsmätningsprojekten Hipparcos och Gaia. Nyligen har Gaiaprojektet släppt den tredje datareleasen och Lennart guidade oss igenom några av de senaste forskningsresultaten från de nya data. Exempelvis är mätnoggrannheten så extremt hög att man kunna mäta rotationen hos vår satellitgalax Stora Magellanska Molnet samt hur stjärnor strömmar mellan de båda molnen.