litenastb

 

 

 NYHETSBREV 5            22 okt 2012

Viktigast just nu: läs om Onsalautflykten nedan!

 

 

Hej igen!

 

I förra veckan drog vi fullt hus ute på TBO med visningen av Rolf Hepps  Aniara-balett. Åter en lyckad koppling mellan astronomi och kultur. Den 13 oktober var det Astronomins Dag och Natt över hela Sverige. TBO hade öppet hus mellan 15-23 och otroligt nog klarnade himlen upp just under denna tid. Vi hade klarat att ta emot fler besökare, men uppslutningen från medlemmarnas sida var imponerande. Föredragen uppskattades, liksom visningen av solytan under dagtid och sedan diverse vackra nattliga objekt i Meade-teleskopet.

 

Nu till kommande aktiviteter.

 

Onsdag 31 okt: Pub Brahe


Pub Brahe blir det denna gång tillfälle till diskussion om livets uppkomst och utbredning i universum. Leif Petersson har vid två tillfällen hållit föredrag hos oss i ämnet och inleder diskussionen.  

 

Torsdag 1 nov: Strindberg och astronomin

 

Mest en påminnelse, ni bör redan ha fått er kallelse för detta spännande möte på Lunds stadsbibliotek den 1 nov kl 19.00. Kolla även på www.astb.se för mer info.

 

Lördag 10 nov: Onsalautflykten

 

Lördagen den 10 november är det dags för en höstutflykt till Onsala Rymdobservatorium och deras LOFAR-anläggning, tillsammans med vår systerförening i Halland, HAS.  Där blir vi exklusivt omhändertagna - vi är de enda besökarna på observatoriet - av Robert Cumming, astronom, representant för ESO och redaktör för Populär astronomi, vilket borgar för ett trivsamt och intressant besök.

 

Vi återkommer med detaljer inom kort men först måste vi få in snabba, ej bindande, föranmälningar! Vi planerar hyra en buss som tar oss från Malmö vid 8-tiden, via Lund och Halmstad, till Onsala söder om Göteborg. Återfärd med hemkomst till Malmö vid 17.30-tiden. Vi avser inta medhavd fika vid ankomsten till Onsala, och stannar sedan på hemvägen vid något rastställe för att inta stadigare mat.

 

Kostnaden för bussresa och inträde blir ca 300 kr per person (lägre för barn under 16), men lite beror det på hur många vi blir och det behöver vi veta snarast. Meddela därför allra senast på fredag 26/10 Peter Hemborg, antingen på mail, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., eller på tel 0709-40 11 54, ditt intresse och hur många ni blir! Passa på att följa med på detta speciella tillfälle! Mer info kommer på hemsidan.

 

 

Vi ses!

 

Hälsningar från er ordförande,

 

Peter