litenastb

 NYHETSBREV 17          16 jan 2014

Hej!

God fortsättning på det nya året! Vårt första stora möte blir den 30 jan på Tekniska Muséet  i Malmö, med huvudföredragshållare Birger Schmitz som kommer att prata om jättelika meteoritsnedslags betydelse för livet på jorden. Mer om detta i en senare information.

Dags förstås att förnya medlemskapet:

  • 150 kr för studerande och ungdom upp till 25 år
  • 350 kr för vuxna

Betala in avgiften på plusgiro 3 97 50 - 5. Glöm då inte att förutom adress och telefonnummer också ange epostadress, och födelseår. Skicka också gärna ett meddelande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Mer info om detta hittar man på ASTB:s medlemsinformation.

Viktigt! Vi försöker minska på administrationen runt utsändningen av kallelser. Många får dem redan nu elektroniskt. Hjälp oss gärna genom att enbart ta emot kallelser via epost. Meddela gärna sekreteraren i så fall (se epostadress ovan).


Tycho Brahe i Prag

I styrelsen har vi sedan en tid tillbaka talat om att det skulle vara intressant att göra en resa till Prag för att där besöka en del sevärdheter som sammankopplas med Tycho Brahes astronomiska gärningar under sin tid i Prag. Leif Petersson meddelar följande:

 

"Vi har i föreningen en kunnig och erfaren styrelsemedlem Tomas Wolf, som har stor kännedom om Prag och som dessutom tycker att det skulle vara roligt att guida oss runt i Tycho Brahes fotspår och även besöka observatorier i Prag. Vi är nu ett antal medlemmar som beslutat att resa till Prag och har fastställt att denna speciella rundvandring i Prag kommer att bli tisdagen den 15 april.

Nu undrar du naturligtvis hur man kan vara med på en rundvandring i Prag denna dag och svaret på denna fråga är att det är upp till var och en att på bästa sätt ta sig dit.

ASTB arrangerar inte någon gemensam resa, men det visar sig att det finns en utmärkt möjlighet att åka med Ölvemarks Holiday – bussresor. Det finns två olika bussresor till Prag där man oavsett vilken resa man väljer är samma tre hela dagar i Prag (måndag – onsdag 14 - 16 april).

Resa 1: Prag 5 dagar (start söndag den 13:e april), pris 2.995:- Vid bokning senast den 22 januari ges 500:- rabatt.

Resa 2: Prag med Berlin och Dresden 7 dagar (start lördag den 12:e april), pris 3.895:- och 4.295:- Vid bokning senast den 22 januari ges 700:- rabatt.

Se bifogade dokument om deras reseupplägg dag för dag.

Detta kan vara en utmärkt möjlighet att kanske ta med sig respektive på en bussresa och möta våren i Prag.

OBS! Frågor om bussresa samt bokning kan göras till Ölvemarks Holiday tel. 040-668 05 00 eller titta på www.olvemarks.se

Man kan naturligtvis arrangera sin resa på annat vis. Gemensamt är bara att vi har Tomas guidning den 15 april. Ni som bokar resa till Prag bör därefter maila Tomas (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.), så återkommer vi med mer information om rundvandringen.  Likaså planerar vi för ett Pub Brahe möte innan resan som kommer att handla om Tycho Brahes liv på hemmaplan och i Prag.

Hoppas att detta låter intressant.

Leif Petersson"


 

 

Jag återkommer inom kort med mer information om andra spännande aktiviteter som sällskapet planerar för våren!

Många hälsningar,

Peter, er ordf.