litenastb

 NYHETSBREV 20         9 mars 2014

Hej!

Sedan sist har vår amatörastronomiska kurs kommit igång, nästa tillfälle blir den 24 mars, då Gustav Holmberg berättar om hur man observerar variabler.  Vår amatörastronomiska satsning går vidare, vi har nu beställt en ny CCD-kamera, främst avsedd för de fjärrstyrda observationerna. Vi behöver även ersätta den aktuella monteringen och här behövs kanske 100 000 kr. Ansökan om medel är inskickad men tips på ytterligare fonder, stiftelser, etc, är mycket välkomna.

Den 27 feb höll sällskapet sitt 400:e sammanträde sedan starten. Vi fick en kort exposé över historien och firade sedan med Marie Dackes eminenta föredrag om de små dyngbaggarnas astronomiska kunskaper. 

Årsmöte: 27 mars

Den 27 mars håller sällskapet sitt årsmöte, lokal blir TBO som vanligt. Förutom årsmötesförhandlingar kommer Leif Petersson att ge ett föredrag om astronomi och frimärken. Några kommer att avgå ur styrelsen, valberedaren Tomas Wolf (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) tar gärna emot tips om nya tänkbara styrelsemedlemmar.  

Historiska klubben: 18 mars

Vår senaste "intressegrupp" inom Tycho Brahe-sällskapet (fast den fanns i gamla MARS!) är "Historiska klubben", som sysslar med just det: Att syna och diskutera vår vetenskaps långa och fantastiska historia, den som gett oss dagens astronomiska världsbild. Första mötet ägde rum på vårt observatorium i höstas, och nu är det dags för andra mötet.

Tid och plats: Tisdagen 18 mars kl 17.00-18.30 på Universitetsbiblioteket, Lund, Bromansalen. BÅDE Gustav Holmberg, vår idéhistoriker (plus en del annat), och Birgitta Lindholm, 1:e bibl på handskriftsavdelningen, är på plats och "gajdar" oss. På programmet: Rariteter ur astronomerna Knut Lundmarks, Elis Strömgrens och C V L Charliers samlingar. Alla medlemmar i föreningen är NATURLIGTVIS välkomna!

Vi möts således i Bromansalen, och UB ligger - om ni inte varit i detta bokliga tempel förr - på Helgonabacken 1, det är den vackra byggnaden som kröner backen. Efteråt tar de som vill en fika eller öl i Lund.

Ulf R

Pub Brahe: 19 mars och 2 april

Pub Brahe har två planerade möten den närmaste tiden. Den 19 mars träffas vi helt informellt på puben Bishop Arms på Norra Vallgatan 62 alldeles i närheten av Malmö Central. Den 2 april samlas vi på TBO då temat är Tycho och Prag. Med anledning av att några medlemmar deltar i vår Pragresa i april så kommer vi på detta möte att närmare berätta om vad som finns att bese i Prag. Alla är förstås välkomna till båda pubtillfällena!

Utflykten: 8 juni

Söndagen den 8 juni är det dags för årets vårutflykt som går till Ängelholms flygmuseum, där vi blir guidade, och till Tönnersaobservatoriet i södra Halland, där vi hälsar på Hallands Astronomiska Sällskap. Priset för denna heldagsutflykt med buss är preliminärt 300 kr per person. Mer information följer. Boka in dagen redan nu!

Marknadsgruppen vill höra av dig

En marknadsföringsgrupp har bildats med Jorge de Sousa Pires (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) som sammankallande. Uppdraget är att marknadsföra verksamheten, och bidra till flera och flera aktiva medlemmar.

Gruppen är löst sammansatt och flera personer kan komma ansluta sig och lämna gruppen så att så många nya idéer som möjligt kan komma fram. Vi behöver flera personer, äldre såväl som unga. Gärna gymnasister. Gruppen sammanfattar fortlöpande sin diskussion i Forumet på www.tbobs.se/forum. Surfa gärna dit och bidra.

Läget är att Observatoriet i Oxie har ett gott rykte bland allmänheten pga spektakulära och återkommande visningar, artiklar i pressen, intervjuer. Den pedagogiska verksamheten för skolbarn är mycket omfattande, och mycket uppskattad. Snart finns det väl ingen skola i Skåne som inte haft besök av Astropedagogen eller som denne besökt. Gott!

Själva föreningen ASTB är kanske inte lika känd av allmänheten. Den största insatsen görs i kvaliteten på ASTB-mötena, av förnämliga Cassiopeiabloggen, samt av brev som når medlemmarna via e-post. 

Men… Vi har en stor ambition att utveckla och diversifiera verksamheten. Till detta behövs flera ideella krafter, helt enkelt flera aktiva medlemmar.

Marknadsgruppen har studerat den demografiska sammansättningen av föreningen och funnit att den utvecklats positivt med flera yngre medlemmar, inte alls en förening bara för gråtinningar.

Gruppen kommer att skicka ut en enkät till medlemmarna och den vill vi nu flagga för. Vi återkommer med preciseringar och länk. Svarsfrekvensen är viktig så vi hoppas att du vill bidra med idéer till en livskraftig förening, Din förening. Men surfa gärna redan till Forumet!

Jorge

 

Det var allt för denna gång!

Peter, er ordf.