litenastb

 NYHETSBREV 33        12 februari

Hej!

 

Året inleddes den 28 jan med ett välbesökt möte på temat "Utomjordisk intelligens". Dessvärre fick David Dunér ge återbud i sista stund varför undertecknad fick hoppa in och ge ett föredrag på samma tema. En liten rapport finns här.

 

Amatörastronomikvällar på TBO

Under en tid har vi saknat en verksamhet på observatoriet där medlemmar och nya intressade kunnat träffas och under opretentiösa former diskutera amatörastronomi. Nu startar vi en sådan verksamhet, en gång per månad, under ledning av Andreas Svenning. Han meddelar: 

Vid amatörastronomikvällarna kommer vi att under workshopliknande former diskutera intressanta frågor som exempelvis att hitta på himlen, att använda mindre teleskop och hur man använder det kraftfulla planetarieprogrammet Stellarium på sin egen hemdator. Det kommer inte att hållas några traditionella föreläsningar och alla astronomifrågor, främst rörande kvällens tema, är välkomna för öppna samtal.

Amatörastronomikvällarna vänder sig både till den vetgiriga  allmänheten och till intresserade medlemmar och inga krav på förkunskaper finns. Välkomna till Tycho Brahe observatoriet för en trevlig kväll och massor av inspirerande samtal kring utvalda teman.

Kaffe och te finns tillgängligt till självkostnadspris. Mötena är kostnadsfria och hålls oavsett väderlek.

För säkerhets skull anmäl gärna att du kommer med epost till  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. helst tre dagar innan mötesdatum.

Amatörastronomikvällar våren 2016, samtliga kl 19-21:

17 februari:  Vad kan man se med små teleskop?
16 mars:      Lär dig grunderna i att hitta på himlen
13 april:       Kan amatörastronomer na göra vetenskapliga observationer?
11 maj:        Hur använder du planetarieprogrammet Stellarium på din egen hemdator?

Andreas Svenning

Klubbkvällarna

Under våren fortsätter klubbkvällarna som vanligt, nu varvade med amatörastronomikvällarna ovan. Som vanligt handlar det om trevlig samvaro med grillning som ett viktigt inslag. Aktuella datum är 2 mars, 30 mars, 27 april och 25 maj.  

 

Årsmöte den 31 mars

Inför årsmötet den 31 mars på TBO söker vi nya engagerade krafter till föreningen, icke minst finns det lediga platser i styrelsen. Om du själv är intresserad, eller vill föreslå någon annan lämplig person, hör av dig tlll valberedningen som i år består av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Viktiga datum för kalendern...

Datumen för de stora mötena under hela året är spikade. Resterande under våren är 25 feb, 31 mars och 28 april. Vårens utflykt den 6 juni blir bl a till Blentarp och handlar om Frida Palmér. Vi gör den åter tillsammans med Hallands astronomiska sällskap. Mer information så småningom.  Till hösten blir mötesdagarna 25 aug, 29 sept, 27 okt och 1 dec.

Till februarimötet kommer Onsaladoktoranden Eskil Varenius att berätta om de senaste upptäckterna med det gigantiska radioteleskopet LOFAR. Missa inte det! Och naturligtvis kommer vi att ta upp den enastående upptäckten av gravitationsvågor. Mer info om mötet här. Kallelse kommer i vanlig ordning.

 

Medlemsavgiften

Glöm inte att betala in medlemsavgiften igen!  Just nu får dessutom alla gamla och nya medlemmar gratis boken "Allt mellan himmel och jord" av Johan Kärnfelt. Bara att komma och hämta på ett möte!

Medlemsavgifterna är desamma som ifjor. Fullt medlemskap kostar bara 350 kr och man får verkligen valuta för sina pengar. Det finns också andra medlemsformer. Familjemedlemskap? Ungdomsmedlem? All information om medlemskap och inbetalning finns här. För eventuella frågor, kontakta vår sekreterare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 Och glöm inte att gilla oss på Facebook!

 

Peter, er ordf.