litenastb

 

NYHETSBREV 100  22 april 2023

Hej,

Äntligen tycks våren vara här. Solen börjar värma – men stjärnorna börjar försvinna. Fast solen inte bara syns mer, den är även på väg att bli mer intressant för solobservatörer. Aktiviteten är stigande och allt fler solfläckar är synliga.

Vårens månadsmöten har varit lyckade. Årsmötet genomfördes som planerat ute på Tycho Brahe-observatoriet. Observatoriet är för övrigt just nu en byggarbetsplats eftersom kommunen håller på att byta ut ventilationssystemet. Vårt nya fina visningsteleskop börjar bli komplett - vi siktar på en mer officiell invigning till i början av hösten. Senare under våren planerar vi för vår årliga studieutflykt och återkommer med mer info om detta.

22-23 april: Invigning av Wisdome

Nu i helgen invigs äntligen den stora satsningen Wisdome på Tekniska museet i Malmö, som är ett modernt sorts planetarium, avsett för avancerade visuella föreställningar.  Sällskapet medverkar under invigningsdagarna. Se här för mer information.

27 april: ASTB månadsmöte

Missa inte vårens sista månadsmöte!  Oscar Agertz, docent  vid Lunds observatorium, ger oss en överblick över hur vi tror galaxer bildas och utvecklas. Vad kan vi lära oss från de mest avlägsna galaxerna tillsammans med detaljerade observationer av stjärnor i Vinter­gatan? Oscar presenterar nya super­dator­simuleringar som skapar kosmologiska experiment och hur dessa leder oss närmare en teori för galaxers ursprung.

Kallelse har gått ut till medlemmarna men information finnas även här.

Astrofoto – Tycho Brahe-sällskapet

Vi har skapat en Facebook-grupp som heter ”Astrofoto – Tycho Brahe-sällskapet”. Den är till för i första hand medlemmar som är intresserade av astrofotografi, antingen du redan håller på att plåta eller kanske har tänkt att börja. Lägg upp dina senaste (eller allra första) bilder, kommentera andras bilder, ställ frågor om hur bilden blev till, tryck på gilla-tummen upp, ställ allmänna eller specifika frågor om astrofoto, ladda hem manualer som vi har lagt ut på gruppen (under ”Files”), fler manualer kommer.

Det har ingen betydelse om du plåtar med en dedicerad astrokamera genom ett teleskop, om du använder din system- eller kompaktkamera på ett stativ eller tar foto av stjärnhimlen eller månen med din mobilkamera. Facebook-gruppen är till för alla sorters astrofoto. Och för nybörjare till experter. Har du frågor eller idéer om Facebook-gruppen, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Bengt Rönde

 

Hälsningar,

Peter, er ordförande           

Email built with AcyMailing