sepideh2

Foto: Paul Wilson

 

Måndagen den 22 sept gör Tycho Brahe-observatoriet en specialvisning av den internationellt kända dokumentärfilmen "Sepideh". Den gripande filmen handlar om den unga iranskan Sepideh som är amatörastronom och drömmer om att bli astronaut. Filmens skapare, Berit Madsen, gästar oss. "Sepideh" tävlar just nu i Nordisk Panoramas filmfestival i Malmö.

 

"Sepideh" visades i SVT för en tid sedan och har medverkat i ett antal filmfestivaler, se nedan. I samband med malmöfilmfestivalen erbjuder vi nu en extravisning på observatoriet i Oxie.

 

I filmen, som varar 90 min, får vi följa Sepideh i sin dagliga och långa kamp för att uppfylla sina drömmar i en familjesituation och ett samhälle som knappast underlättar hennes ambitioner. Hon bor i den lilla iranska staden Saadat Shar där läraren Asghar Kabiri är en eldsjäl för astronomi. Han har under många år skapat ett enormt intresse kring ämnet bland ungdomar.  

 

Undertecknad fick 2008 tillsammans med dotter tillfälle att besöka Saadat Shar och träffa Asghar Kabiri, en annorlunda och unik upplevelse. Efter filmvisningen kommer Berit Madsen och undertecknad att jämföra intryck och Berit kommer att berätta lite om hur det går till att göra en så speciell dokumentärfilm. 

 

Filmdialogen är på farsi (persiska) med engelsk undertextning. Alla, medlemmar såväl som intresserad allmänhet, är välkomna till denna unika specialvisning. Vid klart väder kommer dessutom teleskopen på observatoriet att vara riktade mot spännande objekt på stjärnhimlen. Gratis inträde. Tid: 22 sept kl 19.30. Plats: Tycho Brahe-observatoriet, Oxie.

 

Några länkar:

Sundancefestivalen

Berit Madsen Facebooksida om "Sepideh"

Malmö dokumentärfilmfestival

Tycho Brahe-observatoriet

Peter Linde