IMG 9638BsmMåndagens extravisning av filmen "Sepideh" innebar en fortsatt satsning på kopplingar mellan astronomi och kultur. Filmen, som handlar om den unga iranska amatörastronomen Sepideh, är gjord av Berit Madsen som gästade oss under visningen. Hon gav en spännade bakgrund till filmens tillkomst och fick många frågor från publiken. 

 

Filmen var tidigare visats i SVT och Berit Madsen har visat upp den internationellt i flera sammanhang. På observatoriet var ett tjugotal personer på plats, både medlemmar och allmänhet. Den 90 min långa filmen ger en gripande och djup skildring av hur amatörastronomen Sepideh kämpar mot familje- och samhällsomständigheter för att uppfylla sin dröm att få studera vidare med astronomi, och kanske till slut kunna bli den andra iranska astronauten. Berit Madsen ger en unik och närgående inblick i Sepidehs vardag. Vi får också lära känna läraren Kabiri, som med sitt glödande astronomiintresse påverkar hela den lantliga staden Saadat Shar, icke minst dess ungdomar, att titta på stjärnhimlen. 

 

I frågestunden efteråt gav Berit Madsen intressanta inblickar i hur det gått till att göra en så inträngande dokumentär. Det blev också tillfälle att jämföra intryck med undertecknad, som 2008 tillsammans med dotter besökte Saadat Shar och fick ett enastående mottagande. Dessutom med numera svenske iraniern Majid Ebrahim, som också besökt Saadat Shar och Kabiri och även medverkat i starten av observatoriebygget.

 

Sepideh, nu 20 år gammal,  är gift och har flyttat till en närliggande stad där hon för närvarande studerar på universitetet. Amatörobservatoriet i Saadat Shar är ännu inte färdigt men det finns en förhoppning om att filmen om Sepideh ska hjälpa till att understödja projektet trots alla ekonomiska och politiska komplikationer.     

 

Bilder från filmvisningen:

 

 {imageshow sl=56 sc=18 /}

 

Peter Linde