lj3sm2Som en höjdpunkt i sällskapets 80-årsfirande arrangerade vi den 26 oktober i samarbete med Allhelgonakyrkan i Lund en unik rymdkonsert under rubriken "Kosmiska Vibrationer". Det blev en mäktig blandning av rymdinspirerad musik, diktläsning, astronomiska bilder och fakta. Musiken var en improviserad och unik sammansättning av orgel, elektroniska ljudeffekter och piano.

affisch-A4rgb

 

Allhelgonakyrkan är en mycket imponerande lokal, väl lämpad för denna speciella kväll. Klockringningen markerade starten varefter den mäktiga orgeln fyllde kyrkan med ledmotivet ut "Starwars". 

Ulf R Johansson hälsade  publiken välkommen och liknade konserten vid ett "allkonstverk". Han noterade också den välfunna rubriken på konserten, fastställd i god tid innan nobelpriset i fysik för upptäckten av gravitationsvågorna hade offentliggjorts...

 

Kvällens kunskap sförmedling stod Peter Linde för i en kortföreläsning om liv i universum. Blir det på Mars, på en exoplanet eller möjligen via en SETI-signal som mänskligheten får bekräftelse på att livet inte är unikt på jorden? 

 

Resten av konserten dedikerades till en upplevelse av bild, musik och diktläsning. Solisterna Johan-Magnus Sjöberg (orgel), Oscar Johansson, (piano) och Stefan Klaverdal (ljudeffekter) improviserade på ett enastående sätt musikteman med både kyrklig- och sciencefiction bakgrund. En del av ljudeffekterna hade astronomiskt ursprung. Prästen Kristina Nielsen-Jerneck läste stämningsfyllda dikter med astronomisk anknytning, inte minst från Harry Martinsons  "Aniara". Som en fond projicerades samtidigt bilder på några av universums vackraste objekt.

 

Det blev kväll som sent ska glömmas. Publikens applåder dånade och vi lämnade med en starka intryck och en känsla av att ha fått vara med om någonting mycket djupt och överväldigande.

 

En kortversion (15 min) av konserten kan avlyssnas genom att klicka på affischbilden ovan. Läs även Ulf R Johanssons rapport på Cassiopeiabloggen.

 

Några bilder från konserten (foto Leif Jansson och Eva Dagnegård):

 

 {imageshow sl=88 sc=20 /}