IMG 0438C 

Den 30 juni satsade sällskapet på ett specialevenemang i samband med "Asteroid Day", en internationellt proklamerad dag för att öka kunskapen och medvetenheten om  risken för en framtida förödande kollision med en asteroid. På Scandic Hotel i Malmö centrum blev det spännande föredrag och möjlighet till mingel och diskussion. Och till slut en realtidsobservation av en passerande asteroid!

 

Sällskapet har under sin historia gjort en hel del ovanliga och uppmärksammade evenemang och asteroiddagen upprätthöll i högsta grad traditionen.   Genom ett samarbete med Scandic Hotel kunde vi inbjuda allmänheten att ta del av några spännande föredrag. Kvällen innehöll följande:

 

17.00     Mingel hela kvällen i hotellets lobby    
18.00     Karl Wahlberg Jansson (Ph.D. i astronomi, LU) – Aster oider och solsystemets bildande
19.00     Ulf R Johansson (Astronomiska Sällskapet) –  Skånskt i asteroidbältet
20.00    Tomas Diez (Astronomiska Sällskapet) – Planetary Defence
21.00     Peter Linde (docent i astronomi) – Asteroider: Vänner eller fiender?
22 .00     Livebilder via webcast på passerande asteroid från ett internationellt observatorium

 

I hotellets entréplan hade vi ställt upp informationsbord och teleskop och välkomnade våra besökare. Kl 17 var P4 Malmöhus på plats och intervjuade Peter Linde och Tomas Diez. Hör här hur det lät. Kl 18 inleddes så halvtimmesföredragen med nydisputerade Karl Wahlberg Jansson från astronomiska institutionen i Lund. De fortsatte sedan till kl 21.30, i pauserna blev det tillfälle för flera frågor och diskussioner.

 

Under kvällen kom det efterhand nya besökare och sammanlagt närmare ett hundratal. Ett unikt inslag avslutade kvällen där Tomas Diez fjärrstyrt använde ett observatorium i Spanien för att försöka fånga den just passerande asteroiden 2010 NY65. Vi fick en imponerande inblick i hur detta går till - och till slut - dök asteroiden faktiskt upp: 

 

 

Kvällen blev alltså en stor framgång. Förutom de duktiga föredragshållarna är det som vanligt flera av våra egna medlemmar som ska tackas för sina insatser. Först och främst Tomas Diez, som tog initiativet till och skapade denna kväll denna kväll och dessutom genomförde den alldeles utmärkt. Stort tack också till Anders Nilsson som outröttligt hjälpte till att sprida information, men också till Jon Saalbach, Peter Larsson, Mirja Markkula, m fl. Samt icke minst till Malmö kommun, som var sponsor för detta lyckade projekt.

 

Nedan några bilder från kvällen:

 

{imageshow sl=84 sc=20 /}

 

Mer om kvällen återfinns förstås i Cassiopeiabloggen.

Vi uppmärksammades på olika sätt, alltifrån internationell nivå till en notis i lokaltidningen...

Sweden Calling: The Story Behind Asteroid Day Malmö

Asteroid Day - se live via satellit! - ASTRA

Mynewsdesk: 30 juni International Asteroid Day: Är nästa asteroid är på väg ...

Populär Astronomi

Astronet

Lokaltidningen

Peter Linde