header2019
Möte torsdag 3 december kl 19.00

Astronomiskt julbord

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 451. 

 

Julen kommer nog att bli annorlunda för många i år och vi vet alla orsaken. Samtidigt finns det ju hopp om att pandemin kan besegras nästa år.  Vi inleder i varje fall julfirandet med ett digitalt astronomiskt julbord med några smakliga rätter.

Vi har bjudit in två experter. Nils Ryde, astronom i Lund, blir intervjuad om stjärnan Betelgeuse av Ulf R Johansson. Eric Stempels, astronom i Uppsala, förestår ett meteorövervakningssystem i Sverige. Han kommer att berätta om det och dessutom ge senaste nytt om boliden som nyligen observerades över mellansverige. 

Denna gång lägger vi dessutom viss tonvikt på amatörastronomiska observationer. Bengt Rönde, tidigare ordförande i föreningen MARS och mycket aktiv amatörastronom då det begav sig, kommer att visa sina bästa astrobilder från anno dazumal (analoga!). Vår vice ordförande Tomas Diez ger sedan en motpol och berättar om hur man som amatör kan använda avancerade fjärrstyrda teleskop i Spanien och till exempel hitta asteroider med dem. 

Mötet hålls alltså i likhet med våra tidigare höstaktiviteter med hjälp av Zoom-programmet. Genom att klicka på länken nedan kopplas man automatiskt upp och släpps in via ett väntrum. Väl inne får man gärna ha på både bild och ljud, dock har mötesordföranden också kontroll över detta. Alla bör vara lätta att identifiera. För frågor, kontakta vid behov Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Tid: Torsdag 3 december kl 19.00

Plats: Cyberrymden via zoomlänk: 

Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få länk en. 

 

                                           PROGRAM

1. Föreningsnytt och annat nytt.
2. Medlemsavgiften för 2021. Mötet beslutar om nästa års avgifter.
3. Betelgeuse – mysteriet löst? Ulf R Johansson intervjuar Nils Ryde, astronom i Lund.

4. Meteorstudier över Sverige.  Eric Stempels, astronom i Uppsala, har skapat ett nät av meteorövervakningskameror i hela Sverige.

                                     —  5 min paus — 
5. Analogt astrofoto – för länge sedan. Bengt Rönde har grävt i sina lådor.

6. Fjärrstyrda teleskop – avancerade observationer från din soffa.Tomas Diez berättar hur man kan göra.


Medlemsavgiften för 2021 kommer att höjas, sannolikt till 375 kr. Betala till pg 397 50-5 eller till Swish 123 148 23 30. Maila samtidigt besked till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. 

För mer info, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram