gaiaBÅrets första månadsmöte blir den 28 januari och vi träffas via Zoom på coronasäkert avstånd. Det blir en fortsättning på temat avancerade astrobilder och vi får höra om hur CCD-kameran använts historiskt och om hur den numera användes av avancerade amatörer. 

Vi har bjudit in prof Lennart Lindegren, nyckelperson bakom det unika Gaiasatellit-projektet, och i ett kortföredrag ger han det senaste från datasläppet (EDR3) och om de nya upptäckter som är på gång.

ASTB202002smVårens andra månadsmöte ger oss spännande glimtar från olika delar av astronomin. Stockholmastronomen Dan Kiselman kommenterar i en Skype-intervju de senaste solobservationerna och i ett kortföredrag står astronomiska nobelpriser på menyn. Vi öppnar frågelådan där vi gemensamt försöker svara på kniviga astronomifrågor. Notera att vi provar en ny möteslokal i Malmö.

agcarVi inleder det nya decenniet med att in­bjuda Anders Nyholm, vår tidigare aktive medlem och v ordförande. Anders dispu­terade nyligen i Stockholm som expert på supernovor och deras påverkan på sin omgivning. Nya upptäckter visar att en del supernovor föregås av mindre "döds­ryckningar", svåra att skilja från äkta supernovor. Hur ser man skillnaden och vilken ny kunskap ger oss detta?   

astkollSäsongens sista månadsmöte blir en riktig höjdpunkt, vi har nämligen bjudit in geo­logen professor Birger Schmitz. Han och hans grupp har nyligen uppdagat effekterna av en asteroidkollision för 470 miljoner år sedan. Solsystemet fylldes då med fint damm och mindre ljus från solen nådde jorden. I en tidigare varm värld utvecklades helt plötsligt en istid. Märkligt nog fick det positiva effekter för livet på jorden.