Kan en stjärna bara försvinna? Detta är en frågeställning som astronomen Beatriz Villaroel kommer att diskutera på mötet den 28 okt. En stjärna som försvinner är kanske ett bevis på hypotetiska “misslyckade super­novor” existerar — eller helt ny fysik. Men det kan också vara ett tecken på utomjordisk teknologi. Genom att jämföra bilder från 1950-talet med stjärnhimlen av idag har vi möjlighet att undersöka huruvida en stjärna eller något annat astronomiskt objekt kan ha försvunnit under de senaste 70 åren.

host2021BHöstens första månadsmöte den 26 aug blir både fysiskt på Tycho Brahe-observatoriet och virtuellt via Zoom. Vi får en rejäl uppdatering på de stora rymdnyheterna. James Webb-teleskopet ska äntligen skickas upp och Space X jobbar snabbt framåt. Vi får en koll på nya astroböcker och så kommer vår nye medlem Anders Hjelset att visa upp sin fantastiska astrovagn.

PastedGraphic smSolen har nyligen passerat solfläcks­minumum och är nu på uppgång igen. För att följa utvecklingen av rymdväder finns flera olika rymdsonder och observatorier på jorden som ger kontinuerliga observationer av solen, ett par av dem nästan nuddar solkoronan. Vi har bjudit in solforskaren Peter Wintoft att berätta om vad som är på gång. Hur påverkar utbrott på solytan jorden? Peter berättar bl a om hur ett solutbrott faktiskt nyligen ledde till urkopp­ling av en transformator i mellansverige. 

gaiaBÅrets första månadsmöte blir den 28 januari och vi träffas via Zoom på coronasäkert avstånd. Det blir en fortsättning på temat avancerade astrobilder och vi får höra om hur CCD-kameran använts historiskt och om hur den numera användes av avancerade amatörer. 

Vi har bjudit in prof Lennart Lindegren, nyckelperson bakom det unika Gaiasatellit-projektet, och i ett kortföredrag ger han det senaste från datasläppet (EDR3) och om de nya upptäckter som är på gång.