header2019

Möte torsdag 29 september kl 19.00

Arkeologi med stjärnljus

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 463. 

Galaktisk arkeologi refererar till forskningsidéen att genom "utgrävningar" av vår egen galax, Vintergatan, försöka förstå hur galaxer i allmänhet bildas och utvecklas. Detta kan göras på ett flertal olika vis.
 
I kvällens huvudföredrag har vi bjudit in Henrik Jönsson, astrofysiker vid Malmö universitet, att berätta om detta spännande område. Hans metod är att analysera stjärnor i Vintergatans olika delar spektroskopiskt och därefter försöka lägga det "arkeologiska pusslet" som är Vintergatans historia. Förutom att beskriva forskningsfältet i allmänhet kommer han att dyka lite djupare i delar av sin egen pågående forskning.
 
Första halvan av mötet bjuder på nyheter om sällskapets aktiviteter, vackra astrobilder och senaste nytt från rymdfarten och rymden
 
OBS! Före pandemin hade vi bokauktion på hälften av de böcker som vi fick överta från prof Gunnar Larsson-Leanders dödsbo. Vid detta möte kommer resten av böckerna att bjudas ut. Mer information om detta i ett kommande mejl.
 

Tid: Torsdag 29 sept kl 19.00.

Plats: Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, Observatorievägen (bakom vattentornet). Busslinje 32, hållplats ”Rapsåkersvägen”, eller Pågatåg till Oxie station.

Zoomlänk: Mötet har tyngdpunkt på fysisk träff men kommer även att kunna besökas via zoom. Det kan förekomma tekniska problem men brukar kunna fungera fint. Mejla sekreteraren Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om en länk senast 28 sept.

 

PROGRAM

1. Föreningsnytt. Gjorda och kommande föreningsaktiviteter.
2Astronomin i Lund 1667-1867. Ulf R Johansson har läst Arne Ardebergs nyutkomna bok.
3. Bilder från Svanen. Bengt Rönde, en av våra duktiga astrofotografer, visar sina senaste bilder.
4.  På väg till månen? Tomas Diez rapporterar om NASA:s Artemisprojekt och Space-X. 
5. Bortom Webbteleskopet. Mirja Markkula berättar om rymdsonden DART:s kollision med Didymoon och Junos närpassage av Jupitermånen Europa.
 

 — 15 min paus —  Kaffe och kakor till självkostnadspris

 

6.  Arkeologi med stjärnljus. Docent Henrik Jönsson, astrofysiker vid Malmö universitet.

För all info om medlemskap, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram

 

Email built with AcyMailing