hststunning2

 

Den 7 nov blev det ett astronomiskt smörgåsbord med varierade goda små­rätter! På menyn fanns nyheter från astrono­min och rymdfarten och en ny omgång fantas­tiska astrobilder. En koppling gjordes mellan sf-filmen "2001" och exo­planeterna och därefter avslöjade vi hur en känd ASTB-profil blev intresserad av astronomi .

Ett trettiotal personer hade hittat till stadsarkivets lokal där mötet hölls denna gång. Hans Hilderfors visade oss sina senaste fantastiska astrobilder som han – trots dåliga ljusförhållanden på himlen – åstadkommer med stor kunskap och avancerad teknik. Mirja Markkula och Tomas Diez gav oss de senaste nyheterna från rymden – Tomas med en nyligen införskaffad specialrymdtröja. Vi fick en rapport från SAS 100-års jubileum och innan paus njuta av en Hubble-video.

Peter Linde berättade om bakgrunden till årets nobelpris som premierar upptäckten av den första exoplaneten. Avslutningsvis startade vi ett nytt och återkommande inslag under rubriken "Hur blev du intresserad av astronomi?". Peter Hemborg fungerade som intervjuare och i den heta stolen satt denna gång ingen mindre än Ulf R Johansson.