IMG 5113sm

På höstens andra månadsmöte den 3 okt låg fokus på observationell astronomi. Vi fick bl a se några spännande amatör­astrobilder. Men huvudnumret denna gång var ingen föreläsare – utan det nya 60 cm teleskopet som just installerats på observatoriet i Lund. Hampus Nilsson gav bakgrunden och sedan blev det en förhandsvisning för sällskapet.

 

Det blev god tillströmning till mötet, denna gång i Lundmarksalen i Astronomihuset i Lund. På dagordningen hade vi som vanligt först några varierade kortare punkter. Peter Hemborg berättade om visningsverksamheten och hur man lär sig att leda en sådan. Ordföranden hade provat att göra en time-lapse film med sin lilla kamera riktad mot himlen i augusti. Under det ca timslånga förloppet kunde ett 40-tal satelliter identifieras. Kjell Westman hade tillbringat några sommarnätter på Tycho Brahe-observatoriet och visade bl a galaxhopen Stephans kvintett, fotograferade med egen kamera kopplad till observatoriets astrokamera. Håkan Barregård visade sina senaste imponerande resultat från sitt observatorium i Bedinge. Han nästan bad om ursäkt att de inte fullt ut motsvarade Hubbleteleskopets kvalitet!  

teleskopVi fick sedan höra Ulf R Johansson som berättade om nyligen utdelade priser till astronomer och funderade på det kommande nobelpriset i fysik. Mirja Markkula fortsatte med något av det senaste nya inom astronomin och Tomas Diez hoppade in och kommenterade den senaste uppvisningen från Space-X: Star Hopper.

Under tiden hade Anders Nyholm suttit i Stockholm och väntat på att bli inkopplad och intervjuad via Skype. Det fungerade fint. Anders har nyligen disputerat i astronomi och sällskapet hade gratulerat honom med en vacker halvskalig kopia av Lundmarks berömda vintergatspanorama. Det blev en trevlig intervju med en som vanligt vältalig Anders. 

Före och efter pausen var det Hampus Nilsson som berättade om och visade institutionens alldeles nyinstallerade undervisningsteleskop. Teleskopet är ett avancerat 60 cm teleskop av typen Planewave CDK24 f/6.5 Corrected Dall-Kirkham Astrograph. Säkert blev all a imponerade av detta hypermoderna teleskop.

 

Så här såg det ut under mötet: