IMG 4178sm

I år är det ju 50 år sedan den historiska månlandningen. På höstsäsongens första månadsmöte fick vi höra vår egen expert Leif Petersson om händelser och egenheter som banade väg till månen. Varför förlorade Sovjetunionen kapplöpningen till månen? Vi fick också se ett solförmörkelsereportage och höra de senaste astronomi- och rymdfartsnyheterna. 

 

Mötet hölls denna gång i Hovbergssalen som vänligt hade ställts till förfogande av Malmö Stadsarkiv. Lokalen är något mindre och annorlunda disponerad än den tidigare hörsalen vi hittills använt på Tekniska museet. Allting fungerade dock utmärkt.

Ordföranden inledde med att redogöra för sällskapets alla aktiviteter under sommaren. Sannolikt hade flera tusentals nåtts av vårt budskap. Representanter för vår utsända (!) expedition till solförmörkelsen i Chile, nämligen Tora Greve och Erik Johansson, visade fina bilder från sin lyckade resa. Därefter tog Tomas Diez vid med astronomiska nyheter , som denna gång rykande färska (bokstavligen) hämtades från rymdfarten.

Kvällens huvudföredrag hölls av Leif Petersson, välkänd medlem och tidigare styrelsemedlem. Han var med när det hände, dvs den historiska månlandningen för 50 år sedan. Till hans utstuderat vackra presentation fick vi en informativ och humoristisk genomgång av den enastående utveckling som ledde till att Kennedys berömda ord till slut uppfylldes  – om än med knapp marginal.    

 

Bilder från arrangemanget: