IMG 8721L

 

Den 29 sept berättade prof Torbjörn Sjö­strand om den mystiska mörka materien. Många har trott att denna skulle bestå av en enda sorts partikel. Man har dock inte hittat den och bland alternativa modeller finns den s k "Hidden Valley"-typen, där den mörka materian kan inne­hålla en rik upp­sättning av olika sorters partiklar. Bengt Rönde visade hur man fotograferar nebulosor, galaxer och stjärnhopar med bara en systemkamera och ett enkelt stativ. 

br0

Det blev ett trevligt återseende i Lundmarksalen i Astronomihuset i Lund, det var drygt 1 ½ år sedan sist. Men denna gång var mötet även öppet för medlemmar via Zoom. Totalt ca 65 deltagare, ganska jämnt fördelade i salen och ute på nätet. Visserligen en komplikation att sända även över nätet men trots något krångel gick det ändå ganska bra. En extra fördel är att mötet kan förevigas via zoominspelning. Denna inspelning ligger nu på ASTB:s Youtubekonto.

Som vanligt inleddes programmet med ordförandens föreningsnyheter. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.berättade om att vägastronomigruppen planerar att ta sig ut till en mörk plats på Österlen inom kort. Intresserade medlemmar kommunicerar via en BAND-app till vilken man anmäler sig till Filip.  

Tomas Diez berättade det senaste om rymdturismen som nu tycks komma igång på allvar – åtminstone för de som har råd...

Bengt Rönde, tidigare aktiv amatörastronom och då med styrelsefunktioner både i föreningen MARS och i ASTB, är en utomordentlig fågelfotogaf som nu åter riktat kameran mot natthimlen. Med stor entusiasm visade han hur man med en systemkamera och ett enkelt stativ men med avancerad digital bildbehandling kan få imponerande resultat. Hemligheten ligger i att man tar hundratals korta (ca 1 s) exponeringar som sedan digitalt sammansättes till en stackad bild.     

Det blev sedan en kaffepaus som naturligtvis utnyttjades till efterlängtade sociala kontakter, åtminstone bland de fysiskt närvarande.

 

 

ts0Kvällens  huvudföredrag hölls av professor Torbjörn Sjöstrand, även han MARSare redan i mitten av 60-talet. Torbjörn är sedan länge en internationellt meriterad elementarpartikelfysiker, bl a med stor erfarenhet från experiment vid CERN. Han gav oss en fascinerande genomgång av nuvarande ståndpunkter om vad den mystiska mörka materien egentligen består av. Han beskrev fyra huvudmöjligheter:

  • mer komplicerat supersymmetriskt scenario;
  • axioner;
  • dolda dalar;
  • eller något än mer exotiskt.

Torbjörn lyckades mycket pedagogiskt förklara de teoretiskt exotiska koncepten. Det triggade en rad spännande frågor från publiken, som Torbjörn elegant parerade.