IMG 8847L

 

Kan en stjärna bara försvinna? Detta är en frågeställning som astronomen Beatriz Villaroel diskuterade på mötet den 28 okt. En stjärna som försvinner är kanske ett bevis på hypotetiska “misslyckade super­novor” existerar — eller helt ny fysik. Men det kan också vara ett tecken på utomjordisk teknologi. På mötet berättade också idehistorikern David Dunér om sitt nya humanistiska projekt Space Humanities.

Mötet hölls denna gång på Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Ca 25 personer hade hittat dit.  Men på nätet fanns åtminstone ytterligare ett trettiotal via Zoom. Detta med "hybridmöten" har lyckats väl och något vi gärna vill göra permanent om möjligt. Det var som vanligt ett program med varierat innehåll.

På föreningsnytt berättade Mirja Markkula om ett lyckat besök på Ven där man medverkade med teleskop och titt på himlen. Solastronomen Dan Kiselman medverkade från Stockholm och ge de senaste nyheterna från vulkanutbrottet på La Palma.

 

 

Efter kaffepausen blev det så dags för Beatriz Villaroel att via Zoom hålla kvällens huvudföredag. Vi fick en spännande genomgång av möjliga förklaringar till att stjärnor som tydligt syns på 1950-talets stjärnkartor helt vekar vara försvunna idag. Alltifrån fysikaliska mekanismer, kanske med nya fenomen eller ny fysik - till det mera spekulativa att hypotetiska supercivilisationers byggnadsverk skulle kunna vara orsaken.  

Hela mötet, inklusive Beatriz föredrag, spelades in  och kan ses på sällskapets Youtubekanal.