header2019
Möte torsdag 27 januari 19.00

Livets atomers
kosmiska ursprung

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 459. 

Vilka är livets atomer? Var kom de ifrån från början? Detta är huvudämnet för årets första månadsmöte i sällskapet. Nils Ryde, professor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik och medlem i sällskapets styrelse, berättar om detta från en kosmisk synvinkel. Icke minst tar han upp den avancerade forskning i detta ämne som pågår på institutionen i Lund. 

Vi fortsätter med att våra duktiga astrofotografer får tillfälle att visa upp sina senaste imponerande resultat. Denna gång är det Bengt Rönde och Ronnie Svensson som har tagit fina bilder. Och naturligtvis följer vi upp vad som senast hänt inom rymdforskningen – med fokus bl a på hur det går för Webb-teleskopet.

Pandemin gör att vi denna gång tyvärr måste inskränka oss till att hålla hela mötet via zoom. Vi gör det därför också lite kortare än vanligt. Länken till mötet kan fås på förfrågan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Tid: Torsdag 27 januari kl 19.00

Plats: Cyberrymden

PROGRAM

1. Föreningsnytt. 
2. Webbteleskopet på väg – hur går det? Tomas Diez följer utvecklingen om detta och annat i den pågående rymdkapplöpningen. 
3. Medlemmarnas astrobilder.  Denna gång är det Ronnie Svensson och Bengt Rönde som har varit ute i vintermörket och passat på när det funnits luckor i molntäcket. Frågestund.
 
 — 10 min paus  
 
4. Livets atomers kosmiska ursprung.  Professor Nils Ryde, institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet ger kvällens huvudföredrag.

 Betalat medlemsavgiften för 2022? För info om medlemskap, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram

 

Email built with AcyMailing