binary comment

 

Årets sista månadsmöte hölls  den 1 dec på Tycho Brahe-observatoriet. Det blev ett "astronomiskt julbord" med ett antal goda smårätter på menyn. Tycho och hans nova  uppmärksammas på flera sätt. Vi fick rykande rymdnyheter och dessutom nya fina astrobilder. Ett nytt inslag var en finurlig liten astrotävling baserad på att känna igen himmelsobjekt.

Det blev en trevlig avslutning på verksamhetsåret ute på Tycho Brahe-observatoriet. Det har blivit tradition att sista mötet består av ett antal väl utvalda småföredrag. Tycho själv tillägnades två punkter. Dels berättade Ulf R Johansson om de senaste rönen om resterna av Tychos berömda supernova, dels recenserade Mirja Markkula boken "Tychonium", där en hemlig upptäckt som Tycho gjorde på 1500-talet spelar en viktig roll på 1900-talet.

Thomas Hansson debuterade i ASTB-sammanhang med att berätta om sina astrofotograferingserfarenheter och vi fick se nya fantastiska bilder. Tomas Diez hade en hel del nytt att rapportera om på rymdfartsfronten, t ex hade ju äntligen NASA stora Artemis 1 lyckligen åkt iväg till månen.

En nyhet på vårt möte var Bengt Röndes trevliga astroquiz. Tolv frågor var formulerade som handlade om att känna igen himmelsobjekt på bilder som han själv tagit. Ingen lyckades få alla rätt,  men Bengt-Erik Wingren vann med 11 rätt.

Inspelningen av hela mötet finns på vår Youtubekanal och här nedan några bilder från mötet.