br1

 

Bengt Rönde berättade om ett äventyr i juni 2023 på Teneriffa. En fantastisk stjärnhimmel från 2500 meter höjd, centrum av vintergatan synlig för blotta ögat och spännande astrofotoobjekt som inte kan ses från svensk horisont. Massor av foton av nebulosor, stjärnhopar och Vintergatan utlovas. Han vågade jämföra sin systemkamera med Hubble-teleskopet!

Det var som vanligt ett välfyllt program för kvällen på Tycho Brahe-observatoriet där ett fyrtiotal besökare hittat ut. Dessutom var ett tjugotal deltagare med via nätet. Sommarens omfattande gatuastronomi och stjärnfallsvisning redovisades på föreningsnytt och ordföranden gav hållpunkter för höstens kommande aktiviteter. Ulf R Johansson hade sett filmen "Oppenheimer" och gav en rescension tillsammans med Oppenheimers bakgrund som teoretisk fysiker där han bl a förutsåg svarta hål. 

Mirja Markkula berättade om den nya satelliten Euclid som är avsedd att studera universums barndom.  Astronomen Brian Thorsbro, Lunds observatorium, gästade oss och kommenterade nya bilder från Webb-teleskopet. Innan pausen fick vi en introduktion till vårt nya, fina, teleskop som sedan demonstrerades för intresserade i kaffepausen. 

 

 

För kvällens huvudföredrag stod Bengt Rönde. Bengt hade återupptagit tonårens astronomiintresse – men nu i kraftigt moderniserad form. På kort tid har han utvecklat sin nya specialitet, att med enbart kameraobjektiv och stativ sätta ihop hundratals korta exponeringar till fantastiska slutresultat. Bengt siktar på att fotografera objekten i Messierkatalogen och hade gjort en egen expedition till Teneriffa för att bättre komma åt några av de sydligaste.

Det blev ett mycket underhållande, lyckat och uppskattat föredrag, med många goda skratt på vägen. Och mycket riktigt – till slut gjorde Bengt jämförelsen mellan sina bilder med ett 500 mm objektiv och rymdteleskopet Hubble, med sin 2.4 m spegel! Se bilderna nedan. 

Hela mötet – inklusive Bengts föredrag – är som vanligt inspelat och kan ses på vår egen Youtube kanal. "Upptäck Universum".