binary comment

 

Till septembermötet hade vi bjudit den kände astrofotografen Göran Strand. Medverkande via zoom berättade han genom sina bilder om sin passion för astronomi, ljus och olika ljusfenomen. Vi fick följa med på en resa bland regnbågar, norrsken, stjärnor och galaxer. Göran lät oss se och lära känna himlaobjekt närmare än kanske någonsin. Hela sammanträdet finns inspelat och tillgängligt på vår Youtubekanal "Upptäck universum".

Mötet hölls denna gång i Lundmarksalen i Astronomihuset i Lund – fast ungefär lika många följde det via zoom. Programmet var vanligt fylligt och inleddes med fina astrobilder från bl a Anders Hjelset som visade nytagna bilder av Jupiter och Saturnus. Klas Hyltén-Cavallius berättade om den speciella matematiska skulpturen som finns vid Tekniska högskolan och om matematiska muséet. Tomas Diez gav senaste rymdfartsnytt och Peter Linde hade satt ihop några av Webbteleskopets fantastiska bilder tillsammans med suggestiv musik. En separat videoversion av detta finns här. I kaffepausen var det som vanligt livliga diskussioner.

 

 

Göran Strand gav oss i ett mycket uppskattat huvudföredrag en kavalkad av vackra bilder han tagit det senaste året. Som utlovat blev det fantastiska ljusfenomen av olika slag kombinerade med några imponerande astrofoton av nebulosor och galaxer.