bildB

 

Årets studieutflykt gick till Onsala rymdobservatorium. Som vanligt reste vi med buss och på vägen hämtade vi upp våra astrovänner i Halmstads astronomiska sällskap. Tillsammans fyllde vi hela bussen med 50 intresserade deltagare. Det vackra sommarvädret var som vanligt pålitligt och återgav det fina landskapet i sin fulla glans. På plats fick vi mycket god guidning inklusive besök på det helt nya besökscentret. 

Utgående från Malmö hämtade vi upp deltagare både i Lund och sedan i Halmstad och i Varberg. Det blev trevliga återseenden för många. Strax i närheten av resmålet stannade vi för en god lunch på en strandrestuarang i Gottskär. 

Väl på plats blev det nödvändigt att stänga av mobilerna. Vi togs väl om hand av guiden forskningsingenjör Johannes Reldin. Det blev ett trevligt föredrag om verksamheten vid observatoriet.

Sedan var det dags att ta en titt på det inneslutna imponerande 20 m radioteleskopet som gör avancerade observationer i millimetervåglängder. Det blev förstås spännande att gå runt inne i denna hypertekniska konstruktion som till största delen fjärrstyrs utifrån. 

Via en kort promenad tog vi oss ner till det nya besökscentret som ligger alldeles intill det klassiska 25 m teleskopet nästan nere vid stranden.  

Besökscentret var en trevlig upplevelse och höjdpunkten på vår utflykt. Moderna och attraktiva utställningar där det gavs spännande vinklingar på vår aktuella kunskap om universum. Kan man observera solen med en diskokula? Hur ser det ut om man står på Mars eller månen? Och hur mycket väger man? Sådana frågor  och många fler fick sina svar under den intressanta genomvandringen. 

När det blev dags att vända hem var det med mycket nöjda passagerare i bussen. Och även om de vackra molnen till slut övergick till ett hotande regnväder nådde det oss aldrig.

Foton: Peter Linde och Sven Bernesson