litenastb

 

 

 NYHETSBREV 3            1 okt 2012

 

 

Hej igen alla medlemmar!

 

I torsdags hade vi ett trevligt möte där professor Hans Olofsson från Onsala rymdobservatorium berättade om LOFAR - det nya radioteleskopet för långa våglängder. Och för första gången hölls ett inslag via Skype; Jorge de Sousa Pires berättade från Portugal om våra nyheter på IT-fronten (stilenligt!).

 

I söndags kom Göteborgsamatörerna i GAK på besök till TBO och fick förutom föredrag och visning även tillfälle att träffa en del av våra medlemmar som var på plats.

 

Jubileumsåret går vidare! Vill gärna fästa er uppmärksamhet på de närmaste aktiviteterna:

 

 

  • 3 okt, kl 19, nu på onsdag:

Dags igen för Pub Brahe! Ny astroquiz! Kom och tävla mot Hubbles lag eller Lilla Hunden! Chans till informella möten och nya kontakter, med melle eller knake som tilltugg! Kanske har just DU något att presentera eller diskutera? Plats: TBO.

 

  • 13 okt, lördag. Astronomins Dag och Natt, i hela Sverige!

 

TBO medverkar genom att  inbjuda medlemmar och allmänhet till öppet hus under eftermiddag och kvällen! Korta föredrag i spännande ämnen och förhoppningsvis visning på stjärnhimlen med och utan teleskop! Program kommer på www.tbobs.se.


  • 16 okt, tisdag, kl 19: NYPREMIÄR: Baletten Aniara

Ulf R Johansson meddelar:

 

Vi visar, i en inspelning från SVT, koreografen Rolf Hepps balett på temat Aniara. Rolf är en av våra flitiga ASTB-medlemmar och kommer att intervjuas av Ulf R. Förhoppningsvis kommer vi också att kunna genomföra en Skype- intervju med balettens tonsättare Ralph Lundsten. Rolf Hepp kommer också att visa delar av sin egen bildkonst på väggarna. Hans "Aniara-svit", som knyter an till Martinsons rymddikter, har han jobbat med från och till åren 1988-2012. Vi hoppas på fullsatt denna unika kulturkväll! Aniara-filmen visas med introduktion i form av intervju och Skype-medverkan kl 19.00. Redan kl 18.00 öppnar vi för konstutställningen, som kommer att finnas ett tag på observatoriet.

 

 

  • 10 nov, lördag: Utflykt till Onsala rymdobservatorium och LOFAR
Som ett led i sällskapets 75årsjubileum arrangerar vi en extra studieutflykt denna höst. Vi följer upp Hans Olofssons föredrag med att bese själva radioteleskopet på plats. Resan görs i samarbete med Hallands astronomiska sällskap. Boka in denna dag redan nu! Mer information följer.

 

 

 

Som vanligt, glöm inte att titta in på våra hemsidor www.astb.se och www.tbobs.se för mer information om vad som pågår i föreningen och på observatoriet.

 

Vi ses!

 

Hälsningar från er ordförande,

 

Peter