litenastb

 NYHETSBREV 7            11 feb 2013

Hej igen alla ASTB-medlemmar!

Ett nytt år har startat sedan förra nyhetsbrevet, så även vårt verksamhetsår. Det ser ut att bli ännu ett spännande år med många godsaker. Första mötet har vi redan avverkat, på Vattenhallen i Lund fick bekanta oss både med det nya moderna planetariet där och i föredrag höra om andra planetarier. Det närmaste programmet är följande:

 

Onsdag 13 februari kl 19: Pub Brahe startar igen på TBO

I höstas började vi med informella träffar ute på observatoriet med tanken att medlemmarna skulle ha möjlighet att lära känna varandra lite mer. Vi har haft astroquizar, miniföredrag med diskussion, mm. Denna gång är Ulf R Johansson värd och kommer att på storbild visa utdrag ur det berömda brittiska programmet "The Sky at Night". Ulf R kommer också kåsera kring Patrick Moore och kring sin egen medverkan i programmet...

Baren serverar dryck och tilltugg till självkostnadspriser.Välkomna dit!

 

Tisdag 19 februari kl 19: Strategimöte om TBO och annat

Vår styrelseledamot Jorge de Sousa Pires berättar:

"Hej, jag har tänkt bjuda medlemmarna till ett möte på observatoriet om en strategi för framtiden. Det ska bli ett trevligt och givande möte där vi alla kan spåna om vad vi vill göra på ASTB och TBO: organisation, spännande utrustning eller nya aktiviteter. Till dess finns en SWOT-analys och vi ska tillsammans komplettera den, därför är det viktigt att så många som möjligt deltar, även de som normalt inte vistas därute så mycket. Vi passar på att visa det nya fototeleskopet.

Alla medlemmar hälsas välkomna till mötet. Kaffe med tilltugg till alla, stjärna i himlen till alla astromedlemmar som deltar i diskussionen, helst fysiskt ute på TBO men också i Forumet (men då utgår inga bullar). Reservera denna tid i din almanacka! /Jorge"

 

Torsdag 21 feb kl 19, Lundmarksalen, Astronomihuset, Lund: Solen i närbild

Till nästa huvudmöte har vi bjudit in solforskaren Dan Kiselman från institutionen för astronomi i Stockholm. Han är aktiv vid ett av världens förnämsta solobservatorier, det svenska solteleskopet på La Palma och kommer att berätta om de unikt skarpa bilder somkan tas där och vad de visar.

 

Diskussionsforumet

Så är alltså Forumet igång, medlemmarna har börja skriva och diskutera olika saker. Med senaste ASTB-kallelsen har du också fått en handbok om hur man gör för att komma in i gemenskapen. Välkommen du med! Har du ett förslag på namn till Forumet? Skicka in det så byter vi namn till något klatschigare.

Vi har också börjat anslå sammanfattningar av styrelseprotokollen för större transparens och för att stimulera dialogen med medlemmarna, alla medlemmar. Finns i Forumet. Läs vad som diskuteras och kommentera gärna.

En tråd i forumet handlar om driftsfrågor. Här meddelas det som händer eller det som det är problem med. Du kan också lämna kommentarer här, konstruktiva sådana.

En annan tråd i forumet handlar om strategi för framtiden, vilket vi återigen börjat diskutera i styrelsen. Vad vill medlemmarna ha för tjänster? Vilka nya grupper ska vi attrahera? Vilka nya aktiviteter ska vi satsa på? Vilken utrustning ska vi köpa in? Det har redan skrivits en hel del i forumet och det är naturligtvis öppet för alla medlemmar.

 

Till sist

Glöm inte att med jämna mellanrum titta in på www.tbobs.se och www.astb.se för mycket mer information om våra aktiviteter!

 

Hälsningar,

Peter, er ordf.