litenastb

 NYHETSBREV 25         16 oktober 2014

Hej!

Hösten har börjat bra, astronomiskt sett, även om vädret just nu inte är det allra bästa. Det andra stormötet hölls på Lunds Stadsbibliotek där Resan till stjärnorna var tema. Sciencefiction-gurun Bertil Falk gav en historisk bakgrund till ämnet och undertecknad bidrog med lite hårda fakta om problemen och möjligheterna.

Sällskapet medverkade som vanligt på Kulturnatten i Lund, denna gång även med visning av solen.

Vår astrokulturella satsning fortsatte med att i samarbete med Nordisk Panorama göra en specialvisning av dokumentärfilmen "Sepideh". Producenten Berit Madsen var själv med och det blev livlig diskussion efteråt.

 


Aktiviteter den närmaste tiden

18 okt kl 15-23: "Astronomins Dag och Natt" firas i hela Sverige! Tycho Brahe-observatoriet har öppet med aktiviteter under hela dagen. Tag chansen till en titt i teleskopen eller att lyssna på spännande föredrag! Hela vårt programmet finns här.

20 okt kl 19.00: Historiska Klubben under Ulf R Johansson träffas i Charlierrummet på astronomiska institutionen i Lund. Ulf R beskriver det så här:  "För att omformulera Sam Ask: När vi väl pressat oss in i entrén, utbreder vi oss därefter över Charlier-rummet, där institutionsbibliotekarien Eva Jurlander och professorerna Dainis Dravins och Lennart Lindegren guidar oss bland litterära och instrumentella rariteter. Vi håller väl på en 1,5 timmar, skulle jag gissa."

22 okt kl 19.00 Klubbkväll: Se nedan.

29 okt kl 19.00: Stormöte på Tekniska muséet (hörsalen). Inbjuden föredragshållare är ingen mindre än Lennart Lindegren. en av ledarna för det gigantiska Gaia-projektet. Gaia-satelliten håller just nu på med sina första positionsmätningar i vad som kommer att bli ett revolutionerande projekt. Obs! Mötesdagen är flyttad från 30 okt till onsdagen den 29 okt!

5 nov kl 19.00 Klubbkväll: Se nedan.

 

Läget för fjärrstyrningsteleskopet

Uppgraderingen av fjärrstyrningssystemet går framåt med stora kliv. Injustering av hårdvara och mjukvara pågår och "first light" blev en bild av ringnebulosan i Lyran. Det nya instrumentet kommer att bli mycket mer kraftfullt och lättanvänt än tidigare. Till exempel har vi nyligen kunna visa att systemet kan styras från gratisprogrammet "Stellarium"! Huvudmålgruppen för projektet är ju lärare och gymnasister ute i landet men många av oss själva är säkert sugna på att testa prestanda för detta unika projekt. Alla medlemmar är välkomna att engagera sig och vara med från början! Kanske kan vi så småningom erbjuda intresserade medlemmar en observationskväll, där deltagarna sitter hemma i sina sköna fåtöljer!

 

Boksamlingen

De drygt 800 högklassiga astronomiböckerna i vårt nya bibliotek håller nu på att registreras och klassificeras. Vi siktar på en officiell invigning någon gång under senhösten, håll utkik efter mer information. Då kommer också medlemmarna att kunna göra hemlån via vårt nya nätbaserade utlåningssystem.


Klubbträffarna fortsätter

Hösten igenom fortsätter våra informella klubbträffar varannan onsdag, nästa  gång är på onsdag den 22 oktober. Passa på och träffa andra i föreningen! Det blir tillfälle till att bekanta sig med våra planerade verksamheter och det går förstås också alldeles utmärkt att kolla in det nya biblioteket. Klubbkvällarna startar kl 19 ute på observatoriet.

 

Det var allt för denna gång!

Peter, er ordf.