litenastb

 NYHETSBREV 29         5 maj 2015

Hej!

9 maj Påminnelse: Studiebesöket i Göteborg

Kvartetten som trängdes - vi vill bli fler! - Det är inte för sent att hänga på vår Göteborgsutflykt nu på lördag, berättar Ulf R (Johansson). Fyra blir vi - minst! - Målet är ett besök på Slottsskogens observatorium, Sveriges äldsta aktiva folkobservatorium. Göteborgs-vännerna var hos oss på TBO härom året - nu ska vi kvittera det besöket.

Tips: Så här ser Ulf R:s privata resschema ut:

  • Avgång Öresundståg, Malmö Triangeln kl 09.02
  • Malmö C, avgång kl 09.08
  • Lunds Central, avgång 0920
  • Ankomst Göteborgs C kl 12.20
  • Kl 13.00-15.00+++  Besök på Slottsskogens obsis.

Var och en fixar själv biljett - den täcker kollektivtrafiken i Göteborg till obsis:et , men vi hoppas att vi blir hämtade på stationen i Göteborg av GAK-vännerna. Berätta gärna om du tänker delta per mail till Ulf R (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.), som tänker sätta sig i någon av de första vagnarna. (Mest för matlogistikens skull, eftersom vi trakteras av landgång plus dryck on location!)

Efter besöket finns ett förnämligt ölsjapp kallat 7:an, som jag och GAK:s ordförande Christian Vestergaard känner starkt för och brukar frekventera och prata ut om alla andra ickenärvarande. De serverar annat och ofarligare än stöl! En plats för en bra summering innan vi - för min del - återvänder med ett Öresundståg SENAST kl 18.40.

Något besök på GAK:s eget obervatorium blir det inte denna gång. Däremot hoppas vi få se både Slottsskogens nya stora reflektor plus en demonstration av "Sveriges minsta solteleskop"!

Ulf R

6 juni: Vårens studiebesök till Stevns klint

Den 6 juni gör vi så en bussresa till Stevns Klint i Danmark, tillsammans med vännerna från Hallands Astronomiska Sällskap. Stevns Klint är berömt för sina unika geologiska lager med iridium, ett tydligt bevis för den kosmiska kollision som för 65 miljoner år sedan ledde till dinosauriernas undergång. Den kolliderande asteroiden innehöll nämligen en hög halt av detta ämne, som via atmosfären spreds globalt. 

Geologisk expertis kommer på plats att berätta mycket mer om denna unika händelse. Resschemat innehåller också besök vid Höjerups kyrka som håller på att falla ner samt någon av slottsträdgårdarna i närheten. Om tiden tillåter inkluderas även något närbeläget museum. 

Kaffekorg medtages med fördel men en lunch kommer att vara bokad på en lämplig restuarang.

Antalet platser är begränsat, så först till kvarn gäller! Priset (exkl lunch) är 300 kr för vuxna och 200 kr för barn/ungdom upp till 18 år. Anmälan sker genom inbetalning av deltagaravgiften till ASTB:s plusgiro 397 50-5, senast 29 maj. Ange antal deltagare och om möjligt, mobiltelefon. För eventuella frågor kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Trubbel med hemsidor

Som ni säkert märkt har vi en del problem med hemsidorna, främst www.tbobs.se. Vi arbetar för fullt med att avhjälpa detta, men under en tid kan sidan vara instabil och kanske helt nere. Ha tålamod, siktet är inställt på en moderniserad hemsida som vi hoppas ha färdig inom kort.

Klubbkvällarna

Som vanligt fortsätter klubbkvällarna, varannan onsdag, udda veckor, kl 19 ute på observatoriet, nästa är den 6 maj. Alla är välkomna dit för lite gemytlig samvaro, en grillad korv eller kanske ett boklån ur vårt fina bibliotek.

Peter, er ordf.