litenastb

 NYHETSBREV 30         21 september 2015

Hej!

Hösten har redan framskridit långt och mellan lågtrycken blir det mörka och vackra stjärnhimlar. Sällskapet har inlett hösten starkt, med en rad lyckade aktiviter:

Många besökare, men också glädjande många medlemmar som ställt upp och hjälpt till. Det finns dock alltid plats för fler att engagera sig!

Höstens första stora möte såg vår tidigare vice ordförande, Anders Nyholm, som huvudföredragshållare. Anders är sedan ett år tillbaka doktorand vid Stockholms observatorium där han medverkar i forskning om supernovor. Föredraget hade titeln "En smäll - och sedan aldrig mer". Vi fick många prov på både kunskap och entusiasm, något som Anders är mästare på att kombinera.

Astrofotokursen fortsätter med ny organsiation

I våras startade vi en astrofotokurs och ett antal fredagar sammanträdde dessutom astrofotogruppen. I höst får denna verksamhet en annan form. Astrofotogruppen blir mer praktisk och slås samman med astrofotokursen.

I astrofotogruppen kommer vi nu att arbeta tillsammans för att lära oss astrofoto (med stöd från mer erfarna). Det innebär att gruppen endast kommer att hållas vid stjärnklart väder ca 1-2 gånger per månad. Vi kommer att arbeta med fjärrstyrningsteleskopet, fototeleskopet på Meaden samt Widefield (enbart kamera på stativ).

Ni kommer att få fotografera vad ni själva vill, allt ifrån stjärnbilder/Vintergatan till planeter och djuprymdsobjekt. För intresserade kommer vi även att prova på att fotografera solen genom vårt solteleskop (Lunt).

Vi kommer även att ge er stöd i bildbehandlingen av era bilder.

På grund av att gruppen nu bara kommer att träffas vid fint väder blir det nödvändigt med kort varsel till mötena. Kallelse kommer att skickas ut via e-mail samt via en nyskapad Facebookgrupp. Ni som anmäler er till astrofotogruppen kommer att få en inbjudan till facebookgruppen. (Facebookgruppen är inte obligatorisk). Denna facebookgrupp är en intern grupp för sällskapet som ersätter det forum vi tidigare använde.
 
Om ni vill få kallelserna till mötena behöver ni anmäla er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Det gäller även om ni tidigare varit med i astrofotokursen. Det är en fördel om ni själva har egen kamera, men det är inte obligatoriskt.

Peter Larsson

Chans att fjärrstyra hemifrån soffan!

Som bekant har vi uppgraderat vårt fina 35 cm:s fjärrstyrningsteleskop, som nu har senaste teknologin både i monteringen och i kamerasystemet. Vi tänker fira detta med att under hösten arrangera en fjärrstyrningskväll för våra medlemmar! Systemet är nu så enkelt att styra att det krävs väldigt lite för att kunna ta fantastiska bilder. Teleskopstyrningen görs med programmet Stellarium och CCD-kameran kontrolleras via en vanlig Webbläsare. Nyfiken? Du som vill vara med och prova att observera hemifrån, anmäl dit t intresse till undertecknad (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Allt man behöver är en internetinkopplad PC plus att man kan följa en enkel manual. Närmare detaljer till er som anmäler er!

Bättre att observera visuellt?

Alla medlemmar har naturligtvis chansen att själva - hands on - använda våra fina instrument på observatoriet. Ni som vill lära er hur man använder vårt visningsinstrument - Meaden - kan anmäla ert intresse till Kjell Westman (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.), som är ansvarig för vår certifikatutbildning på detta teleskop.

Klubbkvällarna

Som vanligt fortsätter klubbkvällarna, varannan onsdag, udda veckor, kl 19 ute på observatoriet, nästa är den 23 sept. Alla är välkomna dit för lite gemytlig samvaro, en grillad korv eller kanske ett boklån ur vårt fina bibliotek.

Kom ihåg:

24 sept: Sällskapets nästa stora möte på Tekniska museet, där Hampus Nilsson kommer att berätta om laboratorieastrofysik.

28 sept: Inträffar sk supermåne och total månförmörkelse samtidigt! Det innebär att månen befinner sig nära jorden i sin bana när den denna gång förmörkas. Förloppet startar vid 03.00-tiden och håller på till ca 05.30.

 

Hälsningar,

Peter, er ordf.