litenastb

 NYHETSBREV 56     13 juni 2018

Hej,

Sommaren är inte bara här utan har ju pågått ett bra tag. Vi får väl hoppas att fortsättningen blir en lagom mix av sol och regn. Våren har hur som helst varit välfylld av aktiviteter av skilda slag.

Sällskapets tidigare ordförande (1988-93), Gunnar Larsson-Leander, uppnådde sin 100-års dag den 3 april och sällskapet var givetvis på plats och hyllade den pigge jubilaren.  Vårens sista månadsmöte var den 26 april då vi fick oss till livs ett utomordentligt föredrag av professor Jesper Sollerman.

Våren är även utflykternas tid. Historiska klubben arrangerade en utflykt till Torrlösa, Sophie Brahes begravningsplats, och sällskapets gemensamma studieutflykt gick denna gång till sjön Mien, som skap ades av en jättemeteorit för många miljoner år sedan.

På observatoriet i Oxie har det också hänt en hel del. Grillfesten den 23 maj var särskilt riktad till våra nyare medlemmar men även vi äldre var välkomna. Den 2 juni visade vi solen på Oxiedagen och den 5 juni var vi med på Naturnatten vid Nöbbelövs mosse i Lund. Rymdungarna hade sin säsongsavslutning på Ven den 3 juni.

Sist, men verkligen inte minst, har vi fått generösa teleskopdonationer till observatoriet, dels av Per Mårtensson, dels av Stephen Smith. Vi tackar!

Sommarens gatuastronomi

Sommaren är ju den tid när vi gärna gör gatuastronomi i form av solobservationer, så även i år. Vi kommer att medverka på Ribersborg i Malmö, URBAN BEACH (på Ribban på gräsplanen till höger om T-bryggan) följande dagar:

21-22 juli  lör-sön         11:00-19:00
28-29 juli  lör-sön         11:00- 19:00 
4-5 augusti  lör-sön       11:00-19:00

Vi behöver absolut medhjälpare till detta och intresserade kan höra av sig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., som håller i dessa arrangemang. Ingen speciell förkunskap krävs, dessutom kommer Anders att ge mer detaljerad info och instruktion vid behov.  

Kanske kommer fler sommaraktivitetyer att dyka upp, håll koll på hemsidan tbobs.se. Vi kommer i varje fall att medverka på Malmöfestivalen och hålla öppet för allmänheten under Perseiderna, men återkommer med mer detaljer om detta.

Klubbkvällar

Under större delen av sommaren kommer observatoriet att vara öppet för medlemmar, varannan onsdagskväll. Inget direkt program är förberett, men gissningsvis kommer grillen till flitig användning. Ta chansen till lite astronomisnack och få lite nya astronomivänner! Åtminstone följande dagar kommer det att vara öppet från kl 19:

20 juni, 18 juli, 1 aug, 15 aug, 28 aug

Biblioteket nystartar

En unik medlemsförmån är ju att kunna låna böcker ur vårt förnämliga bibliotek. Nu har vi implementerat ett nytt system för bokutlåningen. Genom att gå in på fliken Bibliotek på tbobs.se kan man se vilka böcker som är tillgängliga. Dessa kan man sedan låna, t ex i samband med en klubbkväll. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. är bibliotekarie och kan svara på alla frågor.

Låna teleskop?

Som bekant har vi numera möjligheten att låna ut några teleskop till medlemmar, för att ge möjligheten att sätta sig in hur de fungerar. Kontakta  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

 Till sist...

... en påminnelse: en del har ännu inte betalat medlemsavgiften för 2018. Kolla gärna så att du är säker på att få kommande infomail och fortsatt tillgång till alla våra aktiviteter.

Sommarhälsningar,

Peter, er ordf