litenastb

 NYHETSBREV 55      6 maj 2018

Hej,

Denna gång handlar nyhetsbrevet om Historiska klubbens utflykt till Torrlösa. Men vi återkommer inom kort med mer info. Den 23 maj kommer det arrangeras en särskild grillkväll ute på observatoriet. Alla är välkommna men speciellt våra nytillkomna medlemmar. Den 9 juni är det utflykt till sjön Mien och Kreativum i Karlshamn. Så boka in dessa datum! Dessutom kommer det mer information om våra olika andra sommaraktiviteter.

 

Lördag 12 Maj: Historiska klubben siktar mot Torrlösa

Som vi flaggat för tidigare går vår lilla astronomihistoriska gruppering och dess resa denna gång till Torrlösa utanför Svalöv. Ett 10-tal intresserade har antecknat sig, vi lär inte sätta något personligt klubbrekord denna gång.

Datum, mötestid och plats: Lördag 12 maj, kl 13.00 vid Torrlösa kyrka. Denna gång ägnar vi oss åt Sophie Brahe, som var Tychos lillasyster, hans medarbetare och dessutom värdinna ute på Ven när Tycho besöktes av kungar och adel. Varför ligger Sophies benknotor just i Torrlösa? Det får vi veta där och då.

torrlHur ser programmet ut? När vi väl sammanstrålar kl 13.00 tar Ulf R (Johansson) ordet och hälsar välkommen, Marie och Lennart Hultqvist pratar om Sophie Brahe med utgångspunkt från deras bok om Sophie som utkom i fjor, Klas Hyltén-Cavallius berättar och Ulf R intervjuar Georg Welin i Onsjö Härads Hembygdsförening - Georg som skrivit om Sophie i hembygdsföreningens årsbok. Ev är kyrkoherden Kjell Thorsson själv på plats och guidar oss i Torrlösa kyrka och låter oss få ta del av de nyrestaurerade epitafierna liksom få en liten okular besiktning av orgeln med delar från 1600-talstonsättaren Dietrich Buxtehudes dagar.

Hur tar man sig till och från Torrlösa? Enklast är naturligtvis med bil, men det finns offentliga kommunikationer. Låt oss hoppas att Skånetrafiken håller sig på "banan" för en gångs skull, för då gäller t ex dessa tider om man kommer från Lund:

Pågatåg 1530 Lund C - Teckomatorps station Avg: 11:38 Ank: 11:59
Buss 230 Teckomatorps station - Svalöv Centrum Avg: 12:05 Ank: 12:15   
Buss 243 Svalöv Centrum - Torrlösa k:a Avg: 12:15 Ank: 12:18 Kostnad 65 kr exkl  Jojokorts-rabatt..

Hemresan till Lund kan ske från Torrlösa kyrka 16.18 enligt följande: 
Buss 243 Torrlösa k:a -> Röstånga busstn Avg: 16:18 Ank: 16:35 
Buss 518 Röstånga busstn -> Stehags station Avg: 17:23 Ank: 17:46    
Pågatåg 1229 Stehags station -> Lund C Avg: 17:50 Ank: 18:12

Det finns andra varianter, kolla med Skånetrafiken. Torrlösa kyrka ligger gångväg (Onsjövägen) ca 3 km från Svalöv, Svalöv där det även finns taxi. 3 km är dock en lååång sträcka för trötta ben! Undertecknad satsar själv på att åka kollektivt från Malmö via Lund (se ovan) - mest för att utmana Ödet!!!

Hur blir vädret? 14-dagsprogonosen talar om bra väder med liten risk för regn. Torrlösa-besöket tror jag varar 1,5-2 timmar. Ingen föranmälan behövs denna gång, de som kommer de kommer. Ta gärna med en kaffetermos och en macka!

VÄLKOMNA!, hälsar Ulf R (sammankallande i Historiska klubben).

 

Till sist...

... en påminnelse: medlemsavgiften för 2018 är oförändrad - så du har väl inte glömt att betala in den?

Varma hälsningar,

Peter, er ordf