litenastb

NYHETSBREV 74  4 maj 2020

Hej,

Hoppas ni alla mår så bra som möjligt i dessa tider där verkligheten tycks vara ur led. Sedan sist har vi lyckats med att genomföra vårt årsmöte i cyberrymden. Det gick alldeles utmärkt, med ca 30 deltagare, alla uppkopplade hemifrån. Se här för en rapport med lite bilder. 

Har du ännu inte provat att vara med oss i cyberrymden? Det är förvånande enkelt, se nedan för lite tekniska tips.  Nu kör vi vidare med våra cyberklubbkvällar varannan onsdag. 

6 maj kl 19.00: Klubbkväll

Redan den 25 mars hade vi ju premiär på att hålla en klubbkväll helt i cyberrymden. Det gick alldeles utmärkt och vi fick många goda erfarenheter att lära oss av. Bland dem att det var lätt att ansluta sig och att tekniken var pålitlig. På onsdag har vi ny klubbkväll, denna gång på temat amatörastronomi.

Hans Hilderfors visar sina solbilder och Filip Jönsson berättar om hur han tänkte när han skaffade sin astroutrustning. Frank Schaffrin visar hur man lånar ett av våra fina låneteleskop och Anna Jonasson ger tips om en distanskurs i astronomihistoria. Undertecknad lovar att visa en lite speciell bild av Polstjärnan.

Men ett klubbmöte blir lite av vad deltagarna gör det till. Har du något att visa upp eller ett tips att berätta om, tveka inte utan medverka! Frågor och diskussion hör också till, ladda upp och fundera!

Här är Zoom-länken till klubbkvällen:

[borttagen]

Repetition: Hur fungerar Zoom?

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt, i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på all a plattformar.  

Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren. Den som vill vara med klickar på länken. Första gången man gör detta kommer man i kontakt med zoom.us som automatiskt startar processen att ladda ner den nödvändiga mjukvaran. Normalt ger man då sitt tillstånd till installationen. Därefter kan man nå till själva mötet, dock inte innan mötesledaren startar sessionen. 

Har du ett förslag?

Har du förslag på hur man kan använda detta medium för nya aktiviteter? Vi vill förstås gärna höra dina åsikter och synpunkter. Maila gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Hälsningar,

Peter, er ordf