litenastb

NYHETSBREV 73   4 april 2020

Hej,

I dessa jobbiga pandemitider gör vi vårt bästa att driva verksamheten vidare på nätet tills att bättre tider stundar.  I måndags höll t ex vår astropedagog, Peter Hemborg, en nätbaserad måndagsvisning för barn där han berättade om en resa i rymden. Och nu kör vi vidare.

 

8 april kl 19.00: Klubbkväll

Den 25 mars hade vi ju premiär på att hålla en klubbkväll helt i cyberrymden. Det gick alldeles utmärkt och vi fick många goda erfarenheter att lära oss av. Bland dem att det var lätt att ansluta sig och att tekniken var pålitlig. På onsdag har vi ny klubbkväll, denna gång på temat "Stellarium". Vi kommer att börja från början och visa grunderna för detta fantastiska planetarieprogram. Till er som redan kan en del – kom med och visa era speciella knep! Här är Zoom-länken till klubbkvällen:

https://us04web.zoom.us/j/909649509?pwd=Q1kyOHlEYm8vcjc3VGNWcC94dXluZz09

Besök vårt bibliotek!

Man brukar ju ibland tala om länsstolsastronomer – nu har ni er chans! Vårt unika bibliotek på Tycho Brahe-obser vatoriet är öppet varje måndag och onsdag mellen kl 11-13. Då finns Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. på plats för att guida och hantera utlåningen. Biblioteket innehåller närmare 1000 volymer med populärvetenskaplig astronomi, både på svenska och engelska. Hela biblioteket är sökbart på nätet, klicka bara på fliken "Observatoriet/Bibliotek" på tbobs.se eller helt enkelt här.

Repetition: Hur fungerar Zoom?

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt, i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på alla plattformar.  

Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren, se nedan. Den som vill vara med klickar på länken. Första gången man gör detta kommer man i kontakt med zoom.us som automatiskt startar processen att ladda ner den nödvändiga mjukvaran . Normalt ger man då sitt tillstånd till installationen. Därefter kan man nå till själva mötet, dock inte innan mötesledaren startar sessionen. 

Söndag 5 april kl 11.00: Tekniskt test

Imorgon söndag kl 11.00 - 11.30 kan ni som ännu inte kopplat upp prova för att se om och hur det fungerar. Under en halvtimme kommer jag att finnas där för att ta emot er och kort förklara lite vad man kan göra med Zoom. Jag öppnar mötesrummet en kvart innan, kl 10.45. Här kommer möteslänken till tekniktestet:

https://us04web.zoom.us/j/693625959?pwd=eUQzd2NXWFJaV1hOUEN4RVhOZmd6UT09

23 april kl 19.00: Årsmöte

Årsmötet kommer alltså att hållas helt i cyberrymden, med användning av Zoom. Den formella årsmötesdagordningen är ju redan utskickad. Verksamhetsberättelsen kommer online inom kort. Innehållet i övrigt på årsmötet kan behöva modifieras men det kommer en ny kallelse (med Zoom-länk) i god tid. 

 

Har du ett förslag?

Har du förslag på hur man kan använda detta medium för nya aktiviteter? Vi vill förstås gärna höra dina åsikter och synpunkter. Maila gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Hälsningar,

Peter, er ordf