litenastb

NYHETSBREV 72   26 mars 2020

Hej,

I onsdags, den 25 mars, hade vi premiär på att köra ett möte helt i cyberrymden. Det gick alldeles utmärkt och vi fick många goda erfarenheter att lära oss av. Icke minst, bland de 20 närvarande fanns flera från andra delar av landet.

Det finns en liten redogörelse på hemsidan. Och för er som som missade mötet men som vill vara med i efterhand finns allt inspelat. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om ni vill se det så skickar jag en länk. Notera att inspelningen inte inkluderar allt som används under konferensen (t ex chatt ruta, deltagarid, etc).

Nu har ca 30 medlemmar provat denna metod. Slutsatsen är att den fungerar bra och att det är lätt att ansluta sig. Med största sannolikhet blir det på detta sätt som det uppskjutna årsmötet (nu 23 april) kommer att genomföras. Det finns ytterligare många medlemmar som jag uppmanar att prova. Testa så att ni sedan kan vara med på kommande cyberaktiviter.

Hur går det till?

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt , i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på alla plattformar.  

Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren, se nedan. Den som vill vara med klickar på länken. Första gången man gör detta kommer man i kontakt med zoom.us som automatiskt startar processen att ladda ner den nödvändiga mjukvaran. Normalt ger man då sitt tillstånd till installationen. Därefter kan man nå till själva mötet, dock inte innan mötesledaren startar sessionen. 

Notera:

  • Man behöver inte som deltagare skapa något särskilt konto för att vara med, däremot behöver man installera zoomprogrammet (klienten). Man kan gå in och ur det pågående mötet när man vill.
  • På datorn bör man alltså ha kamera och mikrofon, vilket de flesta moderna laptops och smartphones har. Men man kan själv bestämma om och när man vill använda dem. Man behöver inte ha egen tillgång till ett snabbt internet, en 4G uppkoppling är tillräcklig.  

 

Söndag 29 mars kl 11.00: Tekniskt test

På söndag kl 11.00 - 11.30 kan ni som ännu inte kopplat upp prova för att se om och hur det fungerar. Under en halvtimme kommer jag att finnas där för att ta emot er och kort förklara lite vad man kan göra med Zoom. Jag öppnar mötesrummet en kvart innan, kl 10.45. Här kommer möteslänken:

https://us04web.zoom.us/j/879531211?pwd=cThNUStxT0RoWHJwYWZOL2RiczA2QT09

Onsdag 8 april kl 19: Klubbmöte

Då gör vi alltså det andra virtuella mötet i sällskapets historia. Det kommer att finnas några korta punkter som vi improviserat berättar om. Kom gärna med förslag! Här kommer den möteslänken:

https://us04web.zoom.us/j/413651575?pwd=V3QyeFJjdm51Uk5XaTZ4NElUSGhwUT09

Jag öppnar mötesrummet en kvart innan, kl 18.45.

Frågor och förslag

Har du frågor så maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., svara däremot inte direkt på detta mail. Har du förslag på hur man kan använda detta för nya aktiviteter? Vi vill förstås gärna höra dina åsikter och synpunkter.

Lycka till! 

Peter, er ordf