litenastb

NYHETSBREV 71   22 mars 2020

Hej,

Som jag nämnde för ett par dagar sedan så arbetar vi med att utveckla virtuella möten. Vi är redan färdiga att testa en teknisk lösning. Många sitter nu hemma och behöver fördriva tiden. Här är er chans! Var med och hjälp oss i denna dystra tid att delta i och starta nya aktiviteter i sällskapet!  

25 mars kl 19: Sällskapets historiska första virtuella möte!

Varannan onsdag har vi normalt klubbmöte på observatoriet i Oxie. Denna gång är det dock fysiskt stängt där. Istället tänkte vi prova med att göra det helt via nätet! De senaste dagarna har vi i en mindre grupp testat videokonferensprogrammet Zoom. Det används flitigt inom bl a universitetsvärlden och våra tester har hittills givit väldigt positiva resultat. Det är nu dags att göra ett storskaligt försök.

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt, i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på alla plattformar.  

Hur går det till?

Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren, se nedan. Den som vill vara med klickar på länken. Första gången man gör detta kommer man i kontakt med zoom.us som automatiskt startar processen att ladda ner den nödvändiga mjukvaran. Normalt ger man då sitt tillstånd till installationen. Därefter kan man nå till själva mötet, dock inte innan mötesledaren startar sessionen. 

Notera:

  • Man behöver inte som deltagare skapa något särskilt konto för att vara med, däremot behöver man installera zoomprogrammet (klienten). Man kan gå in och ur det pågående mötet när man vill.
  • På datorn bör man alltså ha kamera och mikrofon, vilket de flesta moderna laptops och smartphones har. Men man kan själv bestämma om och när man vill använda dem.
  • Man behöver inte ha egen tillgång till ett snabbt internet, en 4G uppkoppling är tillräcklig. Dock, i dessa dagar vet man naturligtvis inte i förväg hur tung den allmänna belastningen på nätet kan vara.
  • Naturligtvis behöver vi få lite erfarenhet, både som organisatörer och som deltagare, det kan mycket väl uppkomma några oväntade problem i början.

Tisdag 24 mars kl 19: Tekniskt test

På tisdag kl 19.00 - 19.30 kan alla som vill prova att koppla upp sig för att se om och hur det fungerar. Under en halvtimme kommer jag att finnas där för att ta emot er och för att förklara lite vad man kan göra med Zoom. Det  första ni kommer att se är en ruta med mitt namn (jag börjar nämligen med att ha mikrofon och kamera avstängd). Jag öppnar mötesrummet en kvart innan, kl 18.45. Här kommer möteslänken:

Topic: ASTB zoom möte: Tekniskt test
Time: Mar 24, 2020 07:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/374416771?pwd=K2p5UEFwQmpBU0daNG1aVUh2UFdUQT09

Meeting ID: 374 416 771 (behövs troligen inte)
Password: 085099 (behövs troligen inte)

Onsdag 25 mars kl 19 Klubbmöte!

Då gör vi alltså det första virtuella mötet i sällskapets historia. Det kommer att finnas några saker som vi improviserat berättar om, bl a nyheter från Cassiopeabloggen. Input och förslag från mötesdeltagarna blir förstås jättespännande. Här kommer den möteslänken:

Topic: ASTB klubbmöte

Time: Mar 25, 2020 07:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting

https://us04web.zoom.us/j/670468926?pwd=eVJrcXltakIwQjV6UXhNa3lFai92QT09

Meeting ID: 670 468 926 (behövs troligen inte)
Password: 097451 (behövs troligen inte)

Jag öppnar mötesrummet en kvart innan, kl 18.45.

Frågor?

Har ni frågor så maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., svara däremot inte direkt på detta mail. Dessutom, jag har skapat en katalog som ni kan nå via en Dropboxlänk. Där finns f n  bara en kort video från ett av våra experiment, men mer info kan komma där. Men googla gärna på Zoom, det finns massor av information på nätet.

Lycka till! 

Peter, er ordf