litenastb

NYHETSBREV 76  31 maj 2020

Hej,

Har du ännu inte provat att vara med oss i cyberrymden? Det är förvånande enkelt, se nedan för lite tekniska tips.  Vi kör vidare med våra cyberklubbkvällar varannan onsdag.

 

3 juni kl 19.00: Klubbkväll – Astronomiska kalendrar

Undrat vad man kan se på natthimlen? Ett bra tips är att skaffa sig Astronomisk kalender: vad du kan se på himlen under året. Under drygt 25 år har Per Ahlin sammanställt denna årliga kalender och han medverkar också i Populär Astronomi med sina vackert illustrerade tips. Vi har bjudit in honom för att berätta om detta viktiga populärastronomiska arbete. 

På programmet har vi också Filip Jönsson som berättar om sitt astronomiintresse och hur han tänkte när han skaffade teleskop.  Ulf R Johansson berättar det senaste från sin nyhetsblogg och vår rymdguru Tomas Diez rapporterar om den historiska NASA/Space-X uppskjutningen som nu placerat två astronauter på Internationella rymdstationen (ISS). Magnus Larsson har observerat den variabla stjärnan SS Cygni och ger oss sina erfarenheter. Våra barnpedagoger jobbar med direktsänd astronomi till barn och ger oss en statusrapport.

Men ett klubbmöte blir lite av vad deltagarna gör det till. Har du något att visa upp eller ett tips att berätta om, tveka inte utan medverka! Frågor och diskussion hör också till, ladda upp och fundera!  Maila gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Här är Zoom-länken till klubbkvällen:

[borttagen]

 

Repetition: Hur fungerar Zoom?

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt, i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på alla plattformar.  

Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren. Den som vill vara med klickar på länken. Första gången man gör detta kommer man i kontakt med zoom.us som automatiskt startar processen att ladda ner den nödvändiga mjukvaran. Normalt ger man då sitt tillstånd till installationen. Därefter kan man nå till själva mötet, dock inte innan mötesledaren startar sessionen. 

Hälsningar,

Peter, er ordf