litenastb

NYHETSBREV 77  14 juni 2020

Hej,

Sommaren har ju nu kommit och med den de ljusa sommarkvällarna – tyvärr!? Nja, jag gissar att även inbitna himmelsobservatörer gärna vill slappna av lite. Och man kan ju alltid observera solen (fast med nödvändiga skydd, förstås!). Nu på onsdag kör vi den sista klubbträffen på ett tag. Siktet sedan är inställt på att traditionsenligt visa upp Perseidstjärnfallen den 11-13 augusti, men det återstår att se om det kan fungera.  

Ute på TBO pågår f n en upprustning av golvytorna genom att golvmattan byts ut i både stora och lilla salen. Vi får ett finare observatorium att bjuda in besökare till hösten. 

 

17 juni kl 19.00: Internationell klubbkväll

Denna gång tar vi ytterligare ett steg ut i cyberrymden genom att bjuda in kollegor från Storbritannien och Finland. I England har jag sedan länge haft kontakter med Eastbourne Astronomical Society. Därifrån inleder Terry Webb kvällen med att visa sitt fina observatorium i Willingdon från vilket han gör live-sändningar via Youtube. Peter Gill inspirerades till astronomin av ingen mindre än den världsberömde Patrick Moore och Peter kommer att ge oss några intryck från detta.

Österifrån kommer Emma Bruus, som gästade oss för ett par år sedan, att berätta det senaste om Taivaanvahti, himmelsövervakningssystemet med det (något vanvördiga?) svenska namnet "Himlakollen".

Själva bidrar vi med att visa upp Hans Hilderfors senaste bravader avseende solprotuberans-bilder. Kanske får vi också höra hur det gick med säsongsavslutningen för våra rymdungar! Undertecknad kommer avslutningsvis att ge en liten introduktion till Aladin Sky Atlas , som kanske kan beskrivas som proffsastronomernas Stellarium. Som man inser från ovan så kommer språket på klubbmötet denna gång att vara engelska. 

Men ett klubbmöte blir lite av vad deltagarna gör det till. Har du något att visa upp eller ett tips att berätta om, tveka inte utan medverka! Frågor och diskussion hör också till, ladda upp och fundera!  Maila gärna till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Här är Zoom-länken till klubbkvällen:

[kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för information]

 

Repetition: Hur fungerar Zoom?

Zoom skapar en virtuell konferensmiljö där alla deltagare kan se och höra varandra. Man kan köra powerpoint, bildvisning, videos, chatt, i stort sett allt som krävs för ett virtuellt möte. Vad som behövs är antingen en dator (Windows, Mac, Linux) eller smartphone (Android, Iphone), Zoom fungerar på alla plattformar.  Initiativtagaren till mötet skickar en särskild länk till mottagaren. Den som vill vara med klickar på länken. 

 

Till slut önskar jag en trevlig sommar även om den inte kanske liknar det man är van vid. Även om klubbträffarna på nätet nu tar en paus så är det förstås fritt fram för er medlemmar att skapa egna zoommöten. Kontakta i så Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer info om det behövs.

Hälsningar,

Peter, er ordf