litenastb

NYHETSBREV 78  23 augusti 2020

Hej,

Sommaren närmar sig sitt slut och det har ju i varje fall det goda med sig att de mörka nätterna kommer tillbaka. Men även under ljusa nätterna fanns det en attraktion på himlen i form av komet Neowise. Hoppas att alla fick tillfälle att se den även om den stod lågt i norr mot en inte alltför mörk himmelsbakgrund. Flera av medlemmarna tog fina bilder av den, ett exempel finns här.

Traditionsenligt brukar vi starta höstsäsongen med att inbjuda allmänheten till visning av meteorsvärmen Perseiderna. Efter viss eftertanke beslöt vi att trots allt genomföra ett begränsat arrangemang även i år. Antalet besökare var begränsat och vi följde gällande regler avseende coronaepidemin. Efter tre nätters öppethållande med både moln- och månfri himmel kunde vi konstatera att det blev mycket lyckat. Ingen gick hem utan att ha sett några meteorer och som bonus fått uppleva både Jupiter och Saturnus i teleskop. En bildrapport finns här

Höstaktiviteter

Hur gör vi nu med höstaktiviteterna? Vid senaste styrelsesammanträdet (via Zoom) diskuterade vi naturligtvis hur vi skulle förhålla oss till coronapandemin. Slutsatsen blev att vi måste fortsätta med försiktighetsprincipen. Således blir det inga fysiska månadsmöten, åtminstone i september och oktober. Efter det får vi ta en ny bedömning.

Å andra sidan bestämde vi att fortsätta med våra virtuella onsdagsklubbträffar som ju fungerade förvånansvärt bra under senvåren.  Så skriv in 9 och 23 sept i kalendern! Dessa träffar är ju i ett enkelt format med varierande mindre punkter på en ofta ganska improviserad dagordning. Vi är beroende av goda förslag och bidrag från er medlemmar, så maila gärna sådana till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Vi siktar också på att försiktigt återuppta våra måndagsvisningar för allmänheten. Dit är förstås medlemmar också välkomna, håll utkik på www.tbobs.se för närmare information. Den 26 september är det Astronomins dag och natt. Där kommer vi i första hand att medverka med utomhusaktiviteter på observatoriet. Om vädret är på vår sida blir det teleskoptittar på planeterna Jupiter, Saturnus, Mars och dessutom är månen tillgänglig. 

I övrigt får vi återkomma med mer detaljer. Under våren har några av er anmält er till utbildning på våra stora teleskop. Vi har ju länge också haft planer på små utflykter, bl a för vägastronomi, dvs att åka till någon riktigt mörk plats och beundra stjärnhimlen med olika instrument. Vi får återkomma till dessa planer så fort som möjligt.

För mig står det alldeles klart att pandemin, som så starkt begränsar oss, även har givit nya möjligheter att träffas via nätet. Det kommer vi att ha nytta av i framtiden.

Det är förstås fritt fram för er medlemmar att skapa egna zoommöten. Kontakta i så Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer info om det behövs.

Hälsningar,

Peter, er ordf