litenastb

 

NYHETSBREV 81  20 oktober 2020

Hej,

Många aktiviteter i sällskapet fortsätter att vara virtuella. Vi höll två lyckade onsdagsklubbkvällar där allt mellan komet Neowise och planeten Mars till ljusföroreningar och försvunna Marsglober diskuterades. Men även på Tycho Brahe-observatoriet har det hänt saker. På Astronomins dag och natt den 26 september hade vi öppet hus, om än i begränsasd omfattning med föranmälan. Dåligt väder utgjorde dessutom en naturlig begränsning men det hindrade inte att ett tjugotal intresserade personer hittade ut till TBO. Det ledde till flera nya och trevliga kontakter.

ADON på nationell nivå skedde denna gång huvudsakligen på nätet. Vår egen Tomas Diez bidrog med ett mycket uppskattat föredrag med titeln "Rymden öppnar sig"

 

29 okt kl 19: Månadsmöte via Zoom

Den 29 okt kör vi ett mera ordinarie månadsmöte – fast på nätet. Professor Dainis Dravins från Lunds observatorium kommer att titta i kristallkulan och spekulera på det spännande temat "Astronomin om 100 år". Vad kan vi förvänta oss? Som vanligt inleder vi mötet med några rykande aktuella nyheter. Mera information kommer i särskild kallelse. Här kommer dock redan Zoom-länken som alltså kan användas av medlemmar:

[kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för information]

Vi avser dessutom att, om möjligt, denna gång göra mötet allmänt tillgängligt genom att även sända ut det live via Youtube.  

 

Observatoriet har fått nya golv

Under sommaren har kommunen tagit initiativ till att lägga ny golvmatta i både stora och lilla föreläsningssalarna. Det nödvändiggjorde förstås tillfällig om- och utflyttning av möbler och annan utrustning. Golven har blivit jättefina och vi har tagit tillfället i akt att omorganisera möbleringen lite grand. Mycket skräp har dessutom kunnat slängas. 

Till detta kommer att vår fina och unika rymdskulptur, som länge varit nertagen p g a vandalisering, nu är återställd och i full funktion. D v s den lyser och pratar förutom att vara vacker.  

 

Fjärrstyrningsteleskopet upprustat

Det har inköpts kompletterande utrustning till vårt avancerade fjärrstyrbara teleskop. Det handlar dels om en särskild GPS modul för att ge noggrann tids- och positionsbestämning. Dessutom har vi nu hjälpmedel för att noggrant bestämma fokus (s k Bahtinovmask) och en speciell utrustning för att snabbt åstadkomma flatfält för noggrann kalibrering av CCD-kamerans digitala bilder. 

Under hösten och våren har vi tre olika gymnasiegrupper på gång som kommer att utnyttja vår unika möjlighet för dem att göra avancerade gymnasieprojekt. Det kommer bl a att handla om studier av stjärnhopar och exoplaneter. 

Slutligen har jag nåtts av ett rykte att medlemsutbildningen för fjärrstyrningsteleskopet eventuellt kan komma igång inom kort. 

 

Två nya intressegrupper igång – via nätet

Två nya aktiviteter har så smått kommit igång och man använder state-of the-art för att snabbt kunna kommunicera. 

Den ena bevakar händelserna runt nya Space-X-baserade uppskjutningar. Space-X med Elon Musk håller ju på att revolutionera rymdfarten. Den andra handlar om vägastronomi, dvs att med kort varsel samlas i en liten grupp på någon mörk plats i Skåne. 

Man använder en app kallad BAND, också allmänt använd i ornitologiska sammanhang. Med denna app med avancerade chattfunktioner är det möjligt att snabbt få ut information om något som håller på att hända. 

Intresserad av Space-X uppskjutningar? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mera information.
Intresserad av vägastronomi? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

Eller varför inte vara med i båda ? Eller kanske starta en egen grupp? 

Hälsningar,

Peter, er ordf