litenastb

 

NYHETSBREV 82  12 december 2020

Hej,

Det lackar mot jul och slutet av ett mycket annorlunda år. Jag hoppas hälsan har stått er bi och nu ser det ju lyckligvis ut som att pandemin ska kunna besegras nästa år. Sällskapets aktiviteter har förstås också påverkats i stor utsträckning. Men vi har jobbat på med virtuella sammankomster av olika slag. Naturligtvis hoppas vi på att kunna träffas i verkligheten nästa år, men jag är personligen övertygad om att det finns viktiga lärdomar från vår virtuella verksamhet under 2020. 

 

14 december: Solförmörkelse i Chile

Årets mest spektakulära händelse på himlen är solförmörkelsen den 14 dec. Den är dock bara synlig i Sydamerika, med den totala fasen löpande i ett smalt stråk över Chile och Argentina. Tråkigt nog har de flesta resorna till Chile ställts in, däribland även den för våra trogna resenärer i sällskapet, Tora Greve med kollegor. 

Vi gör nu istället ett försök att gemensamt i sällskapet via zoom dela på upplevelsen. F n är det en smula osäkert hur live-sändningar kommer att fungera men vi utgår ifrån att några kommer att finnas. Hjälp gärna till och spåra relevant information. Tanken är att vi alltså via zoom delar skärm så att alla kan se.   

Förmörkelsen börjar i Chile ca 15:40 svensk tid, den totala fasen varar 2 minuter med start 17:00 varefter förmörkelsen slutar ca 18:30. De exakta tiderna varierar något beroende på den fysiska observationsplatsen. 

Vår gemensamma zoomtittande börjar alltså på måndag kl 15 och nås via länken:

[ länk borttagen ]

Det går naturligtvis bra att titta in även lite senare. Välkomna!

 

Dags för medlemavgiften för 2021

Jo, just det, ett nytt år innebär ny medlemsavgift. Vår medlemsavgift följer kostnaden för Populär Astronomi, vilken nyligen har höjts något. På senaste månadsmötet beslöt vi därför att höja avgifterna med 25 kr, vilken innebär att en vanlig medlemsavgift nu är 375 kr. Fortfarande en mycket god affär, givet vad man får för pengarna.  Allt om alla medlems -varianter och -förmåner hittar du här. Och glöm inte att i julklapp ge bort minst ett medlemskap till några som står dig nära...

 

Intressegrupperna – via nätet

Som jag tidigare berättat har vi två nya aktiviteter som kommit igång och man använder state-of the-art för att snabbt kunna kommunicera. 

Den ena bevakar händelserna runt nya Space-X-baserade uppskjutningar. Space-X med Elon Musk håller ju på att revolutionera rymdfarten. Senast nu följde man den dramatiska Space-X SN8 uppskjutningen.

Den andra handlar om vägastronomi, dvs att med kort varsel samlas i en liten grupp på någon mörk plats i Skåne. 

Man använder en app kallad BAND. Denna app med avancerade chattfunktioner gör det möjligt att snabbt få ut information om något som håller på att hända. 

Intresserad av Space-X uppskjutningar? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mera information.
Intresserad av vägastronomi? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

Eller varför inte vara med i båda? Eller kanske starta en egen grupp? 

 

Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Peter , er ordf