litenastb

 

NYHETSBREV 83  15 februari 2021

Hej,

Pandemin är fortfarande förlamande för många verksamheter men vi kämpar ju på virtuellt. Årets första möte den 28 januari blev åter en trevlig tillställning. Lennart Lindegren berättade om den senaste datareleasen från Gaia-satelliten och vilka spännande resultat den redan skapat. För de som inte kunde vara på mötet så finns en inspelning här.    

Ute på observatoriet har nu ett andra gymnasiearbete genomförts, denna gång med sikte på att studera en exoplanet. 

 

17 februari: Onsdagsklubbmöte kl 19

Dags igen för ett informellt onsdagsklubbmöte, denna gång håller sekreterare Mirja Markkula i spakarna. Det blir virtuell presentation av det nyrenoverade Tycho Brahe Observatoriet i Oxie, dessutom går vi igenom vilka aktiviteter man kan trots corona-restriktioner delta i, till exempel grupperna i BAND (vägastronomi respektive rymdfartsbevakning). Länken till mötet är 

[Länk borttagen. Kontakta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.]

 

18 februari: SAS har zoommöte

Svenska astronomiska sällskapet har sammanträde via Zoom nu på torsdag 18 februari kl 19:00. Föredraget är: 

Johan Warell: Planetobservationer och den fina marsoppositionen 2020

ASTB är formellt en lokalavdelning till SAS och våra medlemmar är välkomna att lyssna in. Använd denna länk:

[Länk borttagen. Kontakta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.]

 

25 Februari: ASTB Månadsmöte

Till zoommånadsmötet den 25 feb har vi bjudit in doktorand Eric Andersson att berätta om skenande stjärnor. Stjärnor föds nästan alltid tillsammans och påverkar ibland varandra så att någon stjärna våldsamt kastas iväg. Sådana sk skenstjärnor har konsekvenser både för hur Vintergatan har utvecklats och för hur den ser ut idag. 

Vi får också höra senaste nytt om marssonder och annan rymdfart. Kallelse med länk har just skickats ut till medlemmarna.  

 

13 mars: Historiska klubben sammanträder

Sällskapets astronomihistoriska community, ”Historiska klubben”, återupptar sin verksamhet efter att av kända skäl ha legat i träda 2020. 13 mars, en lördag, möts vi digitalt, med start kl 13.00.

Zoommötet – koden kommer så småningom till ASTB:s medlemmar – beräknas hålla på i max 1.5 timmar.

På programmet:

-  Huvudinslaget blir Anders Nyholm som lovar berätta om Leonardo da Vincis astronomi.

-  Ulf R (Johansson) presenterar några nya böcker med fokus på astronomihistoria och svensk science fiction-historia.

-  Vem var Yrjö Väisälä, medskaparen av 100-årsjubilaren URSA, vår finska systerförening till Svenska Astronomiska Sällskapet? Mirja Markkula berättar.

-  Eventuellt blir det även lite nyheter kring Tycho Brahe.

Historiska klubben brukar träffas fysiskt en gång per termin. Förhoppningsvis kan intresserade ses någon hösten 2021.

 

Glöm inte medlemavgiften för 2021

Jo, just det, ett nytt år innebär ny medlemsavgift. Vår medlemsavgift följer kostnaden för Populär Astronomi, vilken nyligen har höjts något. På senaste månadsmötet beslöt vi därför att höja avgifterna med 25 kr, vilken innebär att en vanlig medlemsavgift nu är 375 kr. Fortfarande en mycket god affär, givet vad man får för pengarna.  Allt om alla medlems -varianter och -förmåner hittar du här. Och glöm inte att i julklapp ge bort minst ett medlemskap till några som står dig nära...

 

Intressegrupperna – via nätet

Som jag tidigare berättat har vi två nya aktiviteter som kommit igång och man använder state-of the-art för att snabbt kunna kommunicera. 

Den ena bevakar händelser na runt nya Space-X-baserade uppskjutningar. Space-X med Elon Musk håller ju på att revolutionera rymdfarten. Senast nu följde man den dramatiska Space-X SN8 uppskjutningen.

Den andra handlar om vägastronomi, dvs att med kort varsel samlas i en liten grupp på någon mörk plats i Skåne. 

Man använder en app kallad BAND. Denna app med avancerade chattfunktioner gör det möjligt att snabbt få ut information om något som håller på att hända. 

Intresserad av Space-X uppskjutningar? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mera information.
Intresserad av vägastronomi? Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information.

Eller varför inte vara med i båda? Eller kanske starta en egen grupp? 

&nbsp ;

Hälsningar

Peter, er ordf