litenastb

 

NYHETSBREV 85  31 maj 2021

Hej,

Sommaren gör sitt intåg och med dem de ljusa underbara nätterna. Fast kanske inte så bra för våra astronomiska observatörer? Och pandemin håller på att slås tillbaka. Några av sällskapets medlemmar har redan starkt skydd mot den och vi hoppas väl alla att samhället kan återgå helt till normalläge under hösten. Fast det nya normala är kanske inte som det gamla normala. Att träffas via nätet har sina fördelar, avstånd försvinner och därmed restid, effektiviteten ökar i en del tillämpningar, mm. Men det sociala blir förstås lidande. Efter den 1 juni börjar vi så försiktigt att öppna upp våra arrangemang, i första hand på Tycho Brahe-observatoriet. Mer om detta strax. 

Under våren har vi haft några fina arrangemang via nätet. Den 13 mars sammanträdde åter Historiska klubben med Ulf R Johansson vid rodret. Kvällens huvudpunkt var föredraget av Anders Nyholm betitlat Månens skära och da Vincis blick: Om himlakropparna som platser, före teleskopet. Sällskapets medlemmar har möjlighet att under en begränsad tid se inspelningen av Anders föredrag.

Den 25 mars hade vi sedan årsmöte, även denna gång alltså i cyberrymden. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar berättade vår skicklige amatörastronomiske medlem Magnus Larsson  om sina observationer av variabla dvärgnovan SS Cygni. Vi fick två värdefulla tillskott i styrelsen, nämligen Nils Ryde, docent vid Lund observatorium och Stefan Agnani, som sedan i april blev utsedd till vår nya skattmästare. Stefan ersätter därmed Karl Palm som kvarstår som ledamot. Vi kommer att speciellt tacka Kalle för hans mångåriga insatser vid något möte under hösten. Hela nya styrelsens sammansättning hittar ni här.

29 april avslutade vi vårverksamheten med ett möte med rymd- och solperspektiv. Två gymnasister presenterade sitt imponerande arbete om exoplanetobservationer gjorda på TBO och solforskaren Peter Wintoft berättade om  den nya solcykeln och rymdväder. Hans föredrag finns också inspelat och återfinns här.

  

Aktiviteter under försommaren 

Söndagen 6 juni, kl 16 - 19:  Do-it-yourself workshop på observatoriet

Vi öppnar dörrarna försiktigt med en DIY-workshop inför den partiella solförmörkelsen. Vi tillverkar måttanpassade solfilter till egen utrustning (kikare, kameraobjektiv, teleskop). Ta med egen utrustning, och beställ i god tid  Baader-Planetarium AstroSolar solfilm A4 eller ECO 140x155 mm, övrigt som behövs för tillverkning bör finnas på observatoriet.  Munskydd och handsprit finns på plats. Och håll dig hemma om du känner dig det minsta sjuk! Tips för hur man gör finns här. Kom ihåg:  Anmäl ditt deltagande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!
Mirja Markkula 

Torsdagen 10 juni kl 11 - 14: Partiell solförmörkelse

Den 10 juni är det dags för en partiell solförmörkelse. I Malmö kommer upp till en tredjedel av solskivans diameter att förmörkas. Skådespelet börjar kl 11.34, är maximalt kl 12.42 och slutar kl 13.51. Vi kommer att tillåta begränsat antal utomhusbesökare på Tycho Brahe-observatoriet och erbjuder er medlemmer första chansen att vara med. Glöm inte ta med lämpligt solfilter (se ovan). Obligatorisk föranmälan görs genom att mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi svarar och ger besked. 

 

Onsdagen 23 juni: Grillkväll på TBO för nya medlemmar 

Glädjande nog har det strömmat till en del nya medlemmar på senaste tiden. Vi bjuder (i första hand) in dessa till en gratis grillkväll onsdagen den 23 juni. Vi kommer att skicka mer information om detta inom kort. Eventuella frågor  om detta till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Till slut: Medlemsavgiften?

Jo, just det, du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften? Avgiften för 2021 höjdes något vilket innebär att en vanlig medlemsavgift nu är 375 kr.  Allt om alla medlems -varianter och -förmåner hittar du här

  

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing