litenastb

 

NYHETSBREV 86  9 aug 2021

Hej,

Hoppas alla haft en trevlig och vilsam sommar. Vi närmar oss ju nu den mörkare delen av året och det är dags att åter rikta uppmärksamheten mot natthimlen. Sedan sist har ju många blivit vaccinerade men än kan man inte blåsa faran över för pandemin. Vi hoppas dock att sällskapets träffar i fysisk form successivt ska kunna återupptas under hösten. Samtidigt finns det viktiga lärdomar att dra från pandemin. Kraftfulla mjukvaror för konferenser och möten har fått sina genombrott. Dessutom är väldigt många av oss nu vana vid att träffas också i den virtuella rymden.

Den 10 juni bjöd vi försiktigt in till visning på observatoriet av den partiella solförmörkelsen och vi fick mycket riktigt en del intresserade besökare. Extra trevligt var den publicitet vi fick i media runt detta. Rapport med bilder finns här. 

Under sommaren har vi också haft flera onsdagskvällar där medlemmar och andra har kunnat titta in på observatoriet, grilla en korv och samtidigt fått tillfälle att titta på soleruptioner i vårt solteleskop.

Riktigt trevligt var det att träffa några unga astronomiintresserade den 7 augusti. Astronomisk Ungdom hade arrangerat ett läger i Södra Sandby som hade lockat ett tiotal tioåringar. De besökte oss på TBO, där undertecknad, Tomas Diez och Olle Frykstam tog hand om dem.  Vi blev helt överväldigade av deras intresse och frågor. Som Tomas sa: "Riktigt roligt att föreläsa för denna grupp, man får massor av energi av deras engagemang och frågor. Glömt bort känslan efter denna pandemi."

 

Perseiderna 11-13 augusti 

Dags igen för vår årliga visning av meteorsvärmen Perseiderna. 11-13 augusti (dvs onsdag-fredag denna vecka) har vi öppet för allmänheten från kl 21 varje kväll. Självklart är detta ett tillfälle för medlemmar också att hälsa på på observatoriet. Vi följer naturligtvis rådande begränsningar med anledning av pandemin. Mer info om detta på vår hemsida

 

Grillkväll den 18 augusti kl 19

Vi har fått många nya medlemmar och vi vill fortsätta att välkomna dem. Vi samlas kring grillen för att  umgås och lära känna varandra samt för att ge en möjlighet för alla nya att bekanta sig med Tycho Brahe-observatoriet. En särskild information skickas ut inom kort.

 

Månadsmöte den 26 augusti kl 19

Den 26 augusti träffas vi igen på ett ordinare månadsmöte. Dvs riktigt ordinarie blir det inte. Vi ska försöka göra en kombination av fysiskt och virtuellt möte. Fysiskt hålls mötet på TBO men vill man hellre närvara via Zoom ska det också vara möjligt. Vi håller på och tittar på tekniken och lägger just sista handen vid programmet. Särskild kallelse skickas som vanligt ut. Andra månadsmöten är inplanerade till 30 september, 28 oktober och 2 december.

 

Våra sociala medier

Ni känner väl till att vi är verksamma på sociala medier? Inte? Titta i så fall gärna in på våra inlägg på Facebook, Instagram, Twitter (kopplad till Cassiopeiabloggen) och Youtube! Och sprid informationen!

 

 

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing