litenastb

 

NYHETSBREV 94  21 sept 2022

Hej,

Höstmörkret faller nu över oss, just i dessa dagar förkortas dagsljuset snabbast per dygn. Man kan ha olika känslor om detta men om vädret är stabilt så finns det mörka och vackra stjärnhimmelskvällar att se fram emot.

Höstens verksamhet har börjat mycket bra. Visningen av Perseiderna blev stor succé, båda kvällarna fick vi upp emot 200 besökare, observatoriet var överfullt både inne och ute. En del meteorer syntes på den månbelysta himlen och köerna var långa framför alla våra teleskop.

På de två första dagarna av Malmöfestivalen medverkade vi på barndelen med solteleskop och astrovagn. Med fint väder blev även detta en succé, hundratals fick tillfälle att se solfläckar och solprotuberanser. En av dagarna överlappade med Perseidobservationerna vilket ställde stora krav på våra medverkande funktionärer. Det blev mycket bra – men det behövs fler aktiva medlemmar! 

Höstens första månadsmöte hölls den 1 sept i den nyutrustade Lundmarksalen i Astronomihuset, Lund. Vi fick ett alldeles utmärkt föredrag av Linn Eriksson som berättade om exoplaneter och om hur planeter kan uppstå ur en skiva och en protostjärna, en forskning som astronomiska institutionen i Lund är i framkanten av. 

24 sept: Astronomins dag och natt

Lördagen den 24 september är det åter dags för Astronomins dag och natt i hela Sverige! Det är Svenska Astronomiska Sällskapet som tagit initiativet och vill ta universum till folket! På över 30 platser i landet finns det astronomiaktiviteter Som vanligt kommer observatoriet att ha öppet hus för allmänheten, kl 18.30-23.

Det blir en rad rymdinspirerade kortföredrag.Tillåter vädret riktar vi förstås in teleskopen på planeter och stjärnor. Passa på att se planeterna Jupiter och Saturnus i våra fina teleskop! Vi visar även när den internationella rymdstationen när den i sin bana i rymden spektakulärt passerar över observatoriet kl 19.49 och 21.25. Här finns observatoriets program.

Det nationella programmets epicentrum är på Tekniska Museet i Stockholm, där bl a flera rymdföretag medverkar. Se hela det programmet här

29 sept: Månadsmöte på Tycho Brahe-observatoriet

Höstens andra månadsmöte blir den 29 sept och hålls på Tycho Brahe-observatoriet. Ni bör alla just ha fått kallelsen med all information till det mötet. Ta även chansen att berika ditt bibliotek genom göra fynd på vår bokauktion. Mer info om den kommer snart.  

1 okt: Tycho by Night på Ven

Tycho Brahe-museet på Ven arrangerar "Tycho by Night" den 1 okt. Sällskapet medverkar med visning av solen och stjärnhimlen. För närmare information, kontakta sekreteraren Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., som själv kommer att vara på Ven. 

  

Hälsningar

Peter, er ordförande

 

Email built with AcyMailing