litenastb

 

NYHETSBREV 97  7 december 2022

Hej,

Det lackar mot jul. Sällskapets sista månadsmöte för året hölls i form av ett "astronomiskt julbord" med flera trevliga småföredrag. Två träffar om astrofoto har också hållits på TBO och vi hoppas på en fortsättning i mera organiserad form.

 

Medlemavgift för 2023

Dags att betala medlemsavgiftyen för 2023! Svenska Astronomiska Sällskapet har i ett extra årsmöte beslutat att höja avgiften till lokalföreningarrna pga av ökade utgifter och för vidare satsning på tidskriften Populär Astronomi.

ASTB är ju en lokalförening till SAS och större delen av ASTB:s inkomster går till tidskriften. Vid månadsmötet den 1 dec godkändes styrelsens förslag om att bör vi följa denna höjning. Följande blev alltså de beslutade medlemsavgifterna för 2023:

Standard:        415 kr
Familj:             515 kr
Ungdom:         175 kr
Budget:           175 k
r

All information om vad du får för medlemsavgiften hittar du här. Den kan betalas via Swish 123 148 23 30 eller plusgiro 3 97 50-5. Se dock till att vi får nödvändig information som namn, epostadress, gatuadress och födelseår. Detta mejlas bäst till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Och du: Naturligtvis är ett medlemskap i ASTB den perfekta julklappen att ge bort till någon vetgirig person i din närhet!

 

18 dec: Julfest på Tycho Brahe-observatoriet

Vi avslutar verksamhetsåret med en julfest ute på Tycho Brahe-observatoriet söndagen den 18 dec kl 18.00 med goda tillfällen till avslappad och trevlig samvaro Det blir traditionell god julmat eller vad sägs om följande:

Tre sorters sill, stekt, inlagd sill, gravad lax med hovmästarsås, Jansson Frestelse, julskinka med senap, leverpastej med Bostongurka, rökt hjortkorv med rödbetor, fläskrullad, köttbullar, prinskorv, revben, röd- och brunkål!

Vi beräknar en självkostnad på 199 kr. Föranmälan behövs och mejlas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Antalet platser är begränsat så passa på att vara först till kvarn! Anmälan senast 14 dec kl 22. De som anmäler sig får sedan mer info om betalning, etc.

 

8 dec: Kurskväll i astrofotografering

Under hösten startade vi en astrofotograferingskurs på TBO och den 8 dec kl 18.30 kommer tredje kvällen. Då har Ronnie Svensson en fortsättning på sin föreläsning om fotografering av planeter med teleskop. Det blir demonstration av programvara som kan nyttjas för att behandla fotona och hur använder man den för att få bästa resultat.

Kurstillfällena vänder sig till alla med astrofotointresse och som vill veta och lära sig mer om detta. Ingen föranmälan är nödvändig men kontakta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du vill veta mer.  

  

Upprustningen av vårt Meade-teleskop
 
Det ena av våra två stora teleskop på TBO är ett 14" Meade teleskop som under närmare 20 år troget tjänat som vårt huvudsakliga instrument för att visa himlens sevärdheter för skolklasser och allmänhet. Nu är det dock dags att pensionera detta och att uppgradera till ett mer modernt system. Vi har på kort tid gjort stora framsteg i detta projekt, icke minst beroende på att vi fått ytterligare donationer till projektet! Så under 2023 har ser vi fram emot ett förstklassigt nytt teleskopsystem avsett både för publika visningar och medlemsaktiviteter. Mer information om detta kommer efterhand.
 

Hälsningar och en riktigt GOD JUL önskar

Peter, er ordförande

 

 
 

Email built with AcyMailing