litenastb

 

NYHETSBREV 98  15 februari 2023

Hej,

Efter helgerna är det åter vardag – och kanske äntligen lite synliga stjärnor? Sällskapets  första månadsmöte hölls i Lundmarksalen i Lund och innehöll bland annat ett spännande föredrag om intensitets-interferometri. Hela mötet är som vanligt tillgängligt på vår Youtube-kanal.

Och nu direkt till en verkligt spännande nyhet. Under hösten har en projektgrupp, ledd av styrelsemedlemmen Anders Hjelset, arbetat med att ta fram ett nytt avancerat teleskopsystem på observatoriet.

 

Nytt teleskop på Tycho Brahe-observatoriet

Sällskapet genomför nu sin största investering någonsin i ny utrustning. Det 20 år gamla visningsteleskopet (en 14" Meade), avsett för vår publika verksamhet, kommer att pensioneras. Istället blir det två nya teleskop med en mycket mer avancerad montering. Satsningen, på ca 400 000 kr, har möjliggjorts genom bidrag från Sparbanksstiftelsen Finn och några entusiastiska och mycket generösa donatorer inom föreningen. 

Det nya teleskopsystemet kommer erbjuda medlemmar, skolor och allmänheten möjligheten att studera objekt på natthimlen både med egna ögon och på storbildskärm. Publiken kommer också att kunna ta helt egna astrofoton genom att enkelt fästa sina smartphones direkt på teleskopen.

Invigningen är planerad till våren vilket även markerar startpunkten för publika visningar med de nya teleskopen.

Det handlar alltså om två avancerade teleskop. Det största är ett 16" (40 cm) Schmidt-Cassegrain teleskop, i första hand (men inte enbart) avsett för visuella observationer – för att kunna ge ännu bättre aha-upplevelser!  Som komplement på detta jätteteleskop monteras en högkvalitativ refraktor med en avancerad kamera som ska kunna ge en alternativ bild på en stor skärm. 

 

Teknisk beskrivning

Teleskop

  • Teleskop 1: Meade 16” ACF f/8 med ljusöppning Ø405 mm och brännvidd 3250 mm (ett mycket kompakt teleskop således).
  • Teleskop 2: TS-Optics Quadruplet APO f/5,8 med ljusöppning Ø100 mm och brännvidd 580 mm.

De två samverkande teleskopen har olika synfält och förstoringsgrader för att kunna betrakta objekten på olika sätt.

De olika synfälten och perspektiven illustreras nedan med den stora nebulosan Orion, månen och planeten Saturnus. De två första visas som kamerabilder medan Saturnus återges i ett okulärt synfält med 800x förstorning. Detta är för övrigt Meade-reflektorns största användbara förstoringsgrad, dock enbart under mycket goda seeing förhållanden.

hjelset1hjelset2

Reflektorn har 16 gånger större ljusöppning än refraktorn, 1 300 respektive 80 cm2, och kan därför fånga in ljuset från ännu mer avlägsna och ljussvaga objekt. I designen har vi vidare valt en större M68 öppning på bakre cellen i stället för standard 2” för att minimera vinjettering.

Stativ

Stativet är av märket 10 Micron GM2000 (samma som vårt andra stora fjärrstyrbara teleskop) med en möjlig instrumentvikt på upp till 50 kg. Drivningen har kolborstfria servomotorer på bältdrivna axlar utan backlash. Båda axlarna är försedda med pulsgivare ("absolute encoders"), något som säkerställer en oerhörd exakt positionering och spårning av objekt var som helst på himlavalvet. 

Kamera

Astrokameran är av märket ASI294MC Pro med nedkyld fotosensor och ska  användas för att visa bilder på storbildskärm (live-streaming). Här kan man dessutom också beskåda hur ljussvagare objekt formligen växer fram till en stadigt klarare och skarpare bild på skärmen (live-stacking). Som exempelvis den imponerande nebulosan Orion ovan.

 

Hur ska detta fantastiska teleskop hanteras?

Vi vill ju att denna satsning ska utgöra en nytändning av intresset för observationer på TBO, både för existerande medlemmar och för kommande nya, icke minst för att locka ungdomar. Det finns ett stort PR-värde här att ta vara på.

Vi behöver entusiasm och hjälp från alla medlemmar! Och det behövs naturligtvis lite utbildning för att effektivt kunna använda systemet. Utrustningen är redan inköpt och levererad och under den närmaste tiden kommer projektgruppen att sätta ihop det nya systemet.

Men alla intresserade är välkomna att successivt medverka i detta projekt. Det kommer till exempel att behövas fler visningshållare. Vi kommer att kalla till ett särskilt informationsmöte på TBO för alla intresserade. Men anmäl gärna ditt intresse redan nu till projektledaren Anders Hjelset, via mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Tag chansen och var med från början!

 

Medlemavgift för 2023

Glöm inte att betala medlemsavgiften för 2023! I höstas godkändes styrelsens förslag och följande blev alltså de beslutade medlemsavgifterna för 2023:

Standard:        415 kr
Familj:             515 kr
Ungdom:         175 kr
Budget:           175 k
r

All information om vad du får för medlemsavgiften hittar du här. Den kan betalas via Swish 123 148 23 30 eller plusgiro 3 97 50-5. Se dock till att vi får nödvändig information som namn, epostadress, gatuadress och födelseår. Detta mejlas bäst till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Hälsningar,

Peter, er ordförande

 

 
 

Email built with AcyMailing