litenastb

 

NYHETSBREV 102  2 augusti 2023

Hej,

Sommaren börjar närma sig sitt slut – därmed blir det ju lättare att se stjärnorna igen. Vi har varit aktiva ändå – den närmaste stjärnan, solen, har ju synts desto bättre. 

Den 6 juni genomförde vi vår årliga studieresa som gick till Stevns klint tillsammans med vännerna från Halland Astronomiska Sällskap. Som vanligt samarbetade vädret med oss och det resulterade i en mycket trevlig utflykt. Redan dagen efter var det grillkväll på observatoriet, särskilt riktad till våra nyaste medlemmar.

I slutet av juli var det dags för medverkan i Limhamns Hamnfestival. Hela fyra dagar var vi på plats med våra två speciella solteleskop. Mellan molnen besågs den aktiva solen med ett flertal solfläckar och protuberanser – antalet aha-upplevelser var stort! Särskilt tack till Olle Frykstam som var huvudansvarig. Stort tack också till de övriga 14 ASTB-funktionärerna som ställde upp! Men nu är det dags för augustiaktiviteterna.

11-12 augusti: Malmöfestivalen

Som vanligt deltar vi på barnavdelningen av Malmöfestivalen de två första dagarna. Tiden är 11-18 och platsen är Lördagsplan (dvs i Slottsparken intill biblioteket). Så här såg det ut ifjor.

12-13 augusti: Perseiderna

Vi inleder höstsäsongen på observatoriet med meteorobservationer. Det är meteorsvärmen Perseiderna som har ett maximum runt 12-13 augusti. Observatoriet kommer att ha öppet för allmänheten för att guida på himlen. Det är alltså lördags-  och söndagskvällen mellan 21.00 - 00.30 som vi har öppet.

OBS: Till båda dessa arrangemang behöver vi hjälp från er medlemmar! Inga speciella förkunskaper behövs, vi hjälper till med instruktioner vid behov. Tag chansen att göra en insats i ett trevligt sammanhang med goda möjligheter att bekanta sig med andra medlemmar! Anmäl ditt intresse till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och tala om vilka tider du kan vara med.

Månadsmöten under hösten

Höstaktiviteterna i övrigt är under planering och vi återkommer med detaljer. Boka dock redan följande datum för kommande månadsmöten.

31 aug
28 sept
26 okt
30 nov

 

Hälsningar,

Peter, er ordförande           

 

Email built with AcyMailing