agertz1Frågan om hur galaxer bildas är ett olöst problem inom astronomin. Oscar Agertz, docent  vid Lunds observatorium, ger oss en överblick över hur vi tror galaxer bildas och utvecklas. Vad kan vi lära oss från de mest avlägsna galaxerna tillsammans med detaljerade observationer av stjärnor i Vinter­gatan? Oscar presenterar nya super­dator­simuleringar som skapar kosmologiska experiment och hur dessa leder oss närmare en teori för galaxers ursprung.

Tid: 27 april kl 19.00
Plats: Lundmarksalen, Astronomihuset, Lund

betelgeuze2Cassiopeiabloggen såg dagens ljus år 2010. Sedan dess har redaktören Ulf R Johansson hunnit med drygt 2000 ASTB-bloggar. Det är dags att summera de största händelserna under åren. Allra störst? Var det rentav när Betelgeuze ljus slocknade? Eller var det..., ja, vaddå? Ulf R väljer ut och kåserar om sina favoriter.

Mötet är sällskapets årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Vi får också rapporter om ett avancerat gymnasieprojekt och ett egentillverkat meteorövervakningssystem.

Test av slideshow via sigplus

Test av video via iframe/video tags

 

 Länken nedan kopplar direkt till historiedelen av ASTB:s OneDrive arkiv. 

Historia

neb2Till zoommötet den 25 feb har vi bjudit in doktorand Eric Andersson att berätta om skenande stjärnor. 

Stjärnor föds nästan alltid tillsammans och påverkar ibland varandra så att någon stjärna våldsamt kastas iväg. Sådana sk skenstjärnor har konsekvenser både för hur Vintergatan har utvecklats och för hur den ser ut idag. 

Vi får också höra senaste nytt om marssonder och annan rymdfart.