header2019
Möte torsdag 29 april kl 19.00

Den nya solcykeln och rymdväder

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 455. 

 

Solen har nyligen passerat solfläcks­minumum och är nu på uppgång igen. För att följa utvecklingen av rymdväder finns flera olika rymdsonder och observatorier på jorden som ger kontinuerliga observationer av solen, ett par av dem nästan nuddar solkoronan. Vi har bjudit in solforskaren Peter Wintoft att berätta om vad som är på gång. Hur påverkar utbrott på solytan jorden?

Peter kommer bl a att berätta om hur ett solutbrott faktiskt nyligen ledde till urkopp­ling av en transformator i mellansverige. Ett annat spektakulärt fenomen är norrsken, som ofta syns under vinterhalvåret i norra sverige men mer sällan i södra Sverige. I Kiruna finns flertalet kameror som producerar bilder i realtid av norrskenet. Prognoserna för cykel 25 är att maximum kommer att ske 2025 med ungefär samma amplitud som cykel 24.

 

Tid: Torsdag 29 april kl 19.00

Plats: Cyberrymden Anmäl dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så skickar vi zoomlänk! 

PROGRAM

1. Föreningsnytt.  
2. Rymdfartsnytt.  Tomas Diez uppdaterar oss, bl a om Space-X och helikopterflygning på Mars.
3. Exoplaneten HAT P-33b.  Elliot Pedley och Clara Oelker visar lite från sitt gymnasiearbete. 
4. Gagarins rymdfärd – 60 års jubileum. Sandra Lindqvist om hur vi och världen firade. 
 — 10 min paus  Ta chansen att mingla virtuellt! Mirja M och Anna J hjälper till.
5.  Den nya solcykeln och rymdväder.  Solforskaren vid IRF:s avdelning i Lund, Peter Wintoft, berättar om ökande solaktivitet och tänkbar påverkan på jorden. 

Du har väl inte glömt medlemsavgiften? Fullbetalande betalar 375 kr till pg 397 50-5 eller till Swish 123 148 23 30. Mejla samtidigt besked till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

För mer info, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram