header2019

Möte torsdag 31 mars kl 19.00

Årsmöte och
galaktisk arkeologi

ASTRONOMISKA SÄLLSKAPET TYCHO BRAHE inbjuder medlemmar och alla andra intresserade till månadsmöte nr 460. 

Välkomna till sällskapets årsmöte! Hör om verksamheten 2021 och välj in nya personer i styrelsen!

Vintergatan, en spiralgalax och vårt hem i universum. Hur ser Vintergatan egentligen ut, och hur bildades den? Med hjälp av stjärnor, grundämnen, moderna teleskop som Gaia, supersimuleringar kan vi få en bild av galaxens turbulenta historia och försöka få svar på varför den ser ut som den gör. 

Årsmötet håller vi traditionsenligt ute på Tycho Brahe-observatoriet. Det blir en möjlighet för medlemmarna att få en djupare insyn i vår verksamhet och en chans att påverka den. Men det blir inte bara formalia. Rebecca Forsberg, doktorand i astronomi i Lund, forskar om Vintergatan och dess kemiska struktur och berättar om vilka spår om Vintergatans historia detta har satt.
 
Vi får en ny rapport om ett gymnasiearbete, denna gång handlar det om exoplaneter. Samt naturligtvis det senaste inom rymdnytt.

Tid: Torsdag 31 mars kl 19.00.

Plats: Tycho Brahe-observatoriet i Oxie, Observatorievägen (bakom vattentornet). Busslinje 32, hållplats ”Rapsåkersvägen”, eller Pågatåg till Oxie station.

Zoomlänk: Mötet har tyngdpunkt på fysisk träff men kommer även att kunna besökas via zoom. Länk till mötet erhålls från Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., senast 30 mars. 

 

PROGRAM

1. Årsmötesförhandlingar. Se särskild bifogad dagordning.
2. Föreningsnytt. Bl a med resultat från enkäten och kursinformation.
3. Rymdnytt – vad händer inom rymdsamarbetet? Tomas Diez rapporterar.
4. Exoplaneten Wasp-33b observerad i OxieGymnasisterna Elliot Thomsen och Anton Hansson berättar om sitt gymnasieprojekt.
 — 15 min paus —  Vi bjuder denna gång på kaffe med goda tilltugg!
5. Galaktisk arkeologi: Vintergatans historia genom dess stjärnor. Rebecca Forsberg, doktorand vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lund.

Du har väl inte glömt att betala medlemsavgiften?
För all info om medlemskap, se www.astb.se/medlem

Ni som har Facebook, länka gärna om mötet till vår hemsida.

 www.astb.se   -  www.tbobs.se  - Cassiopeiabloggen  -   Facebook  -  Instagram

 

Email built with AcyMailing