IMG 1195sm

Vad händer med jorden vid stora kollisioner? Sanna Alwmark, nyligen disputerad i berggrundsgeologi, gav den 28 sept ett geologiskt perspektiv på himlakroppskollisioner - den mest spektakulära processen i solsystemet.

Kvällen innehöll  också unika live-intervjuer om svensk rymdpolitik och så fick vi veta hur det är att vara astronom på sydpolen!

 

IMG 1209smKvällens program på tekniska musee t var innehållsrikt men också en utmaning rent tekniskt. Till slut gick dock allting utmärkt.

 

Ordförande Peter Linde inledde som vanligt med nyheter och aktiviteter från sällskapet självt. Invigningen av vår nya planetskulptur och hela programmet för Astronomins dag och natt hade blivit mycket lyckade. Efter Ulf R Johanssons information om vår kommande rymdkonsert och sammanhängande jubileumsfirande var det dags för Tomas Diez att Skype-intervjua Miko Roth. Det handlade om ett nytt initiativ att försöka sammanföra och effektivisera de svenska rymdansträngningarna, bl a att satsa kraftigt på den svenska rymdbasen Esrange.

 

IMG 1190BErik Johansson och Kjell Westman berättade om sina upplevelser vid solförnörkelsen i USA, där Kjell visade sin fantastiska video med bild och ljudreaktioner från den totala fasen av förmörkelsen - inklusive ett passerande flygplan.

 

Efter pausen var det dags för geologen Sanna Alwmark att hålla kvällens huvudföredrag. På en trevlig och populär nivå gav Sanna Alwmark, geolog och forskare, ett geolo­giskt perspektiv på den mest spektakulära processen i solsystemet - himla­kroppskollisioner. Hon berättade om sin forskning om nedslagskratern Siljan, Sveriges kron­juvel. Och om varför hon älskar stenar som utsatts för chockmeta­mor­fos, den process som permanent förändrar mineral och bergarter vid de extremt höga tryck och temperaturer som uppstår vid krockar med andra himlakroppar.

 

Kvällens avslutning var spektakulär och synnerligen unik. I en live-intervju direkt från sydpolen via telefon,  berättade lundaastronomen Dan Michalik om livet och forskningen vid Amundsen-Scott basen, där han för närvarande arbetar. Bilder och bildspel var förberedda av Dan och visades parallellt. De som vill veta mer om Dans tillvaro där rekommenderas att läsa hans blogg.

 

Allt som allt en mycket givande kväll!

 

Bilder:

 

{imageshow sl=86 sc=19 /}